Grupul PONT lansează o nouă ediție a procesului de bugetare participativă Com’ON Cluj-Napoca. Grupurile de tineri clujeni sunt invitate să își înscrie inițiativele pentru un oraș mai bun în spiritul motto-ului ediției: Let’s do well together!. Înscrierile sunt deschise până în 8 august 2020. Clasamentul se va face pe bază de vot online și minimum 45 de inițiative vor fi sprijinite financiar de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu câte maximum 3.500 de lei și vor fi implementate până în noiembrie 2020.
La Com’ON Cluj-Napoca ‘19, proiectele implementate au fost dintre cele mai diverse. De la pantomimă în instituții publice la proiecții de film pentru copii, de la picturi murale în licee la workshop-uri despre WhatsApp pentru vârstnici, 37 de inițiative au fost puse în practică. În filmul de prezentare de mai jos, puteți vedea cele mai interesante momente ale ediției și să-i cunoașteți pe unii dintre participanți: https://www.youtube.com/watch?v=sEI_yPNTXqs
Anul acesta, procesul participativ are în centru motto-ul Let’s do well together! și se va concentra pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună. Tema, importantă dintotdeauna, a devenit esențială în această perioadă atipică, iar tinerii pot veni cu soluții creative și interesante atât pentru ei, cât și pentru întregul oraș.
Cine și cu ce poate participa? Sunt invitate să participe grupuri de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite, sau chiar dacă sunt, cred în primul rând în potențialul lor de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană. Un grup poate propune oricâte inițiative consideră, însă vor fi sprijinite financiar maximum 3 inițiative - dacă acestea se califică din punct de vedere al numărului de voturi. Vor fi acceptate și inițiative care vor fi implementate exclusiv online cu condiția să se adreseze în principal clujenilor. De asemenea, având în vedere contextul incert în care ne aflăm și anumite semne de întrebare pe termen mediu cu privire la organizarea de evenimente, este recomandat ca inițiativele înscrise să poată fi, la nevoie, adaptate unui nou context de organizare, respectiv să poată avea loc online.
Lista completă a condițiilor de participare se găsește în regulamentul de aici.
Cum se face înscrierea? Înscrierile se realizează intrând pe comoncluj.ro și completând acest formular care poate fi accesat până în 8 august 2020, ora 23:59.
Cum se desfășoară procesul? Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 45 de idei în ordinea voturilor vor fi sprijinite financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu câte 3.500 de lei (sau mai puțin dacă bugetul solicitat de grupul de inițiativă va fi mai mic) și vor putea fi puse în practică până în noiembrie 2020.
„Tinerii clujeni s-au dovedit mereu a fi implicați și creativi. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce inițiative vor fi dezvoltate și în acest an în cadrul Com'ON Cluj-Napoca '20 și sperăm ca acestea să fie cel puțin de ingenioase ca în edițiile precedente ale acestui proces participativ. Suntem recunoscători tinerilor din Cluj pentru ideile lor și vrem să îi sprijinim cât mai mult posibil pentru a avea un impact în comunitate. Fiindcă asta facem noi la Com'ON Cluj-Napoca - We do well together” spune András Farkas, directorul strategic al Grupului PONT.
Iată temele prioritare relevante pentru realitatea urbană clujeană pe care Com’ON Cluj-Napoca pune accent la această ediție:
Sănătate/Health - Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și mintal?
Doritorii sunt încurajați să înscrie idei care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, spirituală, dar și care au legătură cu stilul de viață sănătos - ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem.
Învățare/Learning - Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?
Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Educația se referă și la cea non-formală - inclusiv tool-uri digitale - care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Aici intră și teme care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie.
Participare/ Engagement - Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?
Se așteaptă în această categorie idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: propuneri ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber și adresarea aspectelor și provocărilor ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.
Activarea Mediului/ Enabling Environment - De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maxim și a se implica în rezolvarea nevoii tuturor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?
Sunt încurajați cei care se înscriu să identifice și să activeze spații din Cluj ori să regândească spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, sunt așteptate idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și politici publice de susținere a tinerilor.
Tipurile de idei descrise mai sus au rolul de a-i inspira pe tineri să-și formuleze inițiative proprii, dar cele patru priorități pot însemna și alte idei creative venite din partea celor interesați.
Partenerii strategici ai Com’ON Cluj-Napoca ’20 sunt Centrul Cultural Clujean, ClujHub, Transilvania IT Cluster, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul de Resurse Citizen Y, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj/Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul Com’ON Cluj-Napoca, respectiv pe pagina de Facebook sau Instagram.
Com’ON Cluj-Napoca ‘20 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.
În cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’19, 87 de tineri, ale căror inițiative au fost votate de comunitatea clujeană, au colaborat în cadrul a 19 grupuri și, alături de alți prieteni-voluntari, și-au pus în aplicare ideile.
La evenimentele și campaniile realizate au participat în jur de 1.800 de vizitatori de toate vârstele. Ideile au fost puse în aplicare în 33 de spații din oraș. Cele 37 de propuneri câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere și de vot online din partea comunității clujene. Peste 3.000 de clujeni au acordat aproape 10.000 de voturi pentru 135 de idei înscrise de 127 de grupuri formate din 500 de tineri.
Proiectul Com’ON Cluj-Napoca ‘20 este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.