Noutăți
Com’ON Cluj-Napoca ‘20 la final: căsuțe cu cărți în Parcul Armătura, yoga și pictură pe malul Someșului, dar și tabere și ateliere pe Zoom. 46 de inițiative puse în practică de tinerii clujeni în această toamnă

O zi în aer liber cu yoga, pictură sau jonglerie, explorare în Parcul Cetățuia pentru un workshop de fotografie cu telefonul mobil, sesiuni online de orientare profesională realizate de studenți pentru elevi, tabere virtuale pe Zoom, căsuțe cu cărți în Parcul Armătura sunt câteva dintre cele 46 de inițiative votate de clujeni și puse în practică în perioada 23 septembrie – 15 noiembrie de către de tinerii din oraș în cadrul procesului participativ ComON Cluj-Napoca 20. 

Com’ON Cluj-Napoca ‘20 la final: căsuțe cu cărți în Parcul Armătura, yoga și pictură pe malul Someșului, dar și tabere și ateliere pe Zoom. 46 de inițiative puse în practică de tinerii clujeni în această toamnă

Din ComON Cluj-Napoca 20 au făcut parte și acțiuni în cadrul cărora, în diferite parcuri din Cluj-Napoca, tinerii i-au ghidat pe vârstnici în folosirea unor aplicații pe telefonul mobil, iar un alt grup a susținut demonstrații de aerobic pentru trecători. Tot în cadrul procesului participativ pentru tineret au avut loc proiecții de film în aer liber, concursuri de cățărat, șezători ori acțiuni de colectare selectivă a electronicelor. Un perete de școală a fost, din nou, pictat de tineri la ComON Cluj-Napoca - de această dată este vorba de Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flora”.

În contextul actual, o parte dintre tineri au optat din start pentru punerea în practică a inițiativelor în mediul online sau și-au adaptat propunerile pentru a avea loc în online. De altfel și acțiunile online au fost foarte diverse: unii au susținut ateliere de filosofie pentru copii, alții au inițiat o platformă de sănătate mintală pentru tineri pe teme precum hărțuirea online sau prieteniile sănătoase, iar un grup de tineri a susținut un concert live online. 

Până la finalul perioadei de implementare, clujenii au mai putut lua parte la acțiuni de donare de sânge, ateliere online diverse - de la unele despre provocările adolescenței până la ateliere de legătorie de carte, dezbateri și competiție de vorbit în public, cursuri de creație și de introducere în bazele desenului și nu numai. 

Toate inițiativele puse în practică în cadrul ComON Cluj-Napoca 20 au avut ca scop o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și au urmărit o stare de bine și de împlinire împreună - așa cum spune și motto-ul ediției, Lets do well together! (Să facem bine/să fim bine împreună!).

Evident că a fost fain la ComON, cum altfel? Aproape 200 de tineri au propus inițiative. Peste 8.000 de voturi au fost date de clujeni. În final, 46 de inițiative mișto au fost implementate de peste 100 de tineri. Nici pe noi nu ne-a ocolit pandemia, dar am avut noroc de niște tineri inventivi și flexibili, numai buni pentru online, și de o echipă mișto care să-i susțină. Am început ComON Cluj-Napoca anul ăsta spunând Let's do well together. And we did”, a declarat Larisa Dumitroaea, manager de proiect ComON Cluj-Napoca 20. 

46 de inițiative propuse de 28 de grupuri formate din 128 de tineri au fost sprijinite financiar cu maximum 3.500 de lei/inițiativă de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și au fost puse în practică în perioada 23 septembrie - 15 noiembrie 2020, atât în oraș, cât și online. Ideile propuse s-au încadrat într-una sau mai multe teme propuse de organizatori: 20 la categoria sănătate, 38 la învățare, 25 pe au fost pe teme de participare și 17 pe teme de activare a mediului. Între inițiativele implementate se numără trei propuse de grupuri cu oportunități reduse și una ai cărei autori sunt tineri cu vârste între 14 și 17 ani. 

În perioada 11 iulie – 24 august, 71 de inițiative au fost înscrise la ComON Cluj-Napoca 20 de 191 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la ComON Cluj-Napoca 20 este de 22 ani. După ce ideile au fost verificate din punct de vedere tehnic, ele au fost promovate în comunitatea clujeană, iar cei interesați au intrat pe www.comoncluj.ro unde și-au ales favoritele, în perioada 1-20 septembrie. S-au înregistrat aproximativ 8.500 de voturi de la peste 4000 de clujeni.

 

 

Alte noutățiVezi toate
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare