Clujul Altfel
Biz-Art
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Clujul Atlfel este un grup informal de inițiativă format în 2016 de către George Olteanu și Alexandru Bogdan, continuat în 2019 de către Eduard Neacșu și Cătălin Iurcuț cu scopul de a organiza proiecte de tip outside the box. În cadrul grupului informal de inițiativă Clujul Altfel s-a pus mereu accentul pe partea de comunitate și industrii creative. Biz-Art a reprezentat un apel de proiecte artistice în urma căruia 3 tineri aspiranți și-au organizat propria expoziția la Cinema Dacia, evoluând de la prima ediție din 2016 când a fost doar un trainning antreprenorial pentru artiști. “ Și Clujenii Visează Câteodată “ a fost o seară de educație nonformală pentru copii în care am citit povești și am încercat să le corelăm sensul cu realitatea actuală găsind soluții la probleme recurente ca discriminarea, bullyingul sau comunicarea cu părinții. Pe partea distractivă s-a organizat în cadrul aceluiași proiect și proiecție de filmulețe și sesiuni de cântece și improvizație la chitară. “ Povești,valuri și Marketing “ a reprezintă punctul de plecare pentru proiectul de comunitate online locală. Pentru prima ediție format a fost divizat în 3 secțiuni, una de povești inspirationale, a 2-a de dezbatere de tip Karl Popper și ultima de tehnicalități de tip marketing sub forma legăturii industriei auto cu Spotify. Finalul a fost condimentat cu trecere în revistă a articolelor din blogosfera locală.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
La Țevi/Centru Regional de Excelență pentru Industrii Creative/Bastion Croitorilor/Cinema Dacia/CasinoParcul Etnografic
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
După prima ediție din 2016 unde organizatorul de evenimente Radu Deac, alături de cântărețul Robert Sălăgean au oferit un workshop inspirațional și plin de sfaturi utile, în 2019 ne-am gândit să mergem mai departe și facem o triplă expoziție , cu 3 artiste, dintre care două debutante, Sorana Pop și Silvia Gal, alături de Ioana Morar, o artistă tot mai cunoscută. Au fost 3 expoziții în același loc, Cinema Dacia, 2 de fotografie și una de desen/pictură. Anul 2020 va aduce și 2 workshopuri Biz-Art antreprenoriale în format de reflexie, generalizare și transfer vis-à-vis de experiența artiștiilor cu piața. Primul workshop va conține elemente de marketing, business și organizare de expoziție, iar al 2-lea va fi unul de feedback și follow-up.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În faza 0 vom realiza studiu de piață pre-eveniment, post-eveniment și în timpul evenimentului despre cum percep artistii domeniul business, antreprenorii arta și publicul larg arta, dorind să găsească elemente comune între acește 3 actori importanți din societate, eșantionul vizat fiind de 100 de persoane, studiul va fi realizat atât online, cât și offline. Acest sondaj de opinie ne va ajuta în același timp pentru a adapta proiectul la nevoile beneficiarilor. În principal va fi o utilizată o platformă online pentru competare, iar promovarea acestuia va fi realizată printr-o postare sponsorizată pe Facebook, ce va avea și un premiu de tip vocuher care să motiveze cât mai multe persoane să răspundă la întrebări.
În faza 1 vom facem un workshop de tip antreprenoriat în artă, în care vor promova și startul înscrierilor.
În faza 2 vom lansa o preselecție către artiști, care vor să fie parte din expoziție, mentori care să supervizeze activitatea lor și traineri care să faciliteze analiza experienței de business în artă.
În faza 3 vom selecta 2-3 artiști din domenii diferite pentru a fi parte din expoziție, cărora le vom aloca și buget de susținere pentru material distribuit egal de în valoare totală de 1050 lei
În faza 4 vom realiza expoziția ce va dura 3 zile.
În faza 5 vom facilita Workshopul Biz-Art.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Acest proiect vine în întâmpinarea tinerilor care au creații foarte frumoase și duc lipsă de anumite elemente pentru a-și monetiza produsele, devenind în timp nesustenabil, reorientându-se către ocupații care nu le generează aceeași satisfacție și implicit nu aduc un aport la fel semnificativ în societate. De asemenea promovam ideea de a da mai departe conceptele asimilate, de a crea comunități în jurul unei idei, de a genera entuziasm prin scoaterea la lumină a unor produse artistice.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Ca și grupuri țintă vorbim de :
Tineri 16-35 cu spirit creativ implicați în proiecte artistice.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea acestui proiect se va face prin articole promovate în presă, bloguri, facebook ads, Instagram, tiktok și de asemenea se vor împărți și o serie de flyere, sub următoarea formă:
presă și bloggeri-concurs de articole, cu un premiu pentru cel mai bun articol pe tema artei.
Advertoriale Facebook-10 postări sponsorizate, timp de 10 zile
Postări Instagram-De 2-3 ori pe săptămână
TikTok Video-în timpul evenimentului
Facebook Live-în timpul evenimentului
Instagram Live-în timpul evenimentului
Flyere-se vor împărți înainte de eveniment
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Cel puțin 30 de participanți la workshopul Biz-Art
Reach în online de cel puțin 10 000 de persoane
Cel puțin 5 aparții în presă.
Cel puțin 2 artiști expozanți
Ce puțin 100 de persoane la expoziție
Înapoi la inițiative