Impact Carturesti
„Cum devin adulții adulți”
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un club impact în cadrul fundației Noi Orizonturi.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Deoarece nu știm cum va evolua pandemia de covid-19 și vedem cazurile ce cresc zi de zi, pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului, ne vom vedea în mediul online, pe zoom și canalele noastre de social media de intagram și facebook (vom crea în pre
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
În prezent, în echipa noastră toate cele 4 persoane care sunt majore, odată ce au împlinit vârsta de 18 ani, au auzit foarte des că acum sunt adulți, dar ei simt că nu se pot ridica la aceste așteptări. Cunoscând alte persoane aflate în aceeași poziție, ne-am dat seama că aceasta este o problemă. De ce se simt tinerii majori așa ? Pentru că nu au destule cunoștinte în subiecte precum: finanțe (gestionarea banilor), educație sexuala (protecție și riscuri), politică (modul de funcționare a democrației, partidele politice și UE), educație juridica (legile și drepturile omului), orientare profesioanala (cum să faci un CV, abilitățile căutate de firme, ajutoare sociale de care pot beneficia tinerii.).
Noi vrem să organizăm un proiect educațional pe durata a 5 week-end-uri ce va consta în mai mult sau mai puțin câte 2 activități (în jur de 2 ore/activitate) pe fiecare domeniu și workshopuri pe domeniile prezentate la care vor participa minim 250 de tineri.
Conform statisticilor dezvotate de către Cluj Management and Planning Grup (grup de lucru pe lângă primăria Cluj-Napoca), în Cluj sunt în jur de 15.000 de adolescenți (cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani)- http://cmpg.ro/wp-content/uploads/2013/11/Demografie-analiza.pdf. Ținând cont că inițiativa noastră abordează 5 probleme, ne dorim ca la începutul ei să evaluăm nivelului de cunoștințe applicate al 250 tinerii între 18-24 ani din Cluj-Napoca privind finanțele, orientarea profesională, educație juridică, educație sexuală. Studiul va fi unul descriptiv transversal, metoda de colectie fiind un chestionar cu intrebari inchise pe o scala Likert cu 4 itemi.
În unele domenii ne este clar deja că există probleme (educație sexuală și politică). De exemplu, în aria politicii, cel mai mic procentaj de votanți în turul al doilea de alegeri prezidențiale din anul 2019 este reprezenatat de tineri (18-24 ani ), doar 16% din totalul cetățenilor români cu drept de vot.- https://www.g4media.ro/grafic-prezenta-la-vot-in-functie-de-varste-tinerii-au-venit-in-procent-mai-mic-dar-baza-de-raportare-e-nerealista-din-cauza-emigratiei-masive.html?fbclid=IwAR1SsM9oCd9XVohucY8tpS_O5pw619frSF4IHzez7W_rHrdSf2-JxvftuVA
Prin inițiativa noastră ne propunem să ne apropiem mai mult de o societate în care tinerii să dobândească o cantitate de informații mai mare din cele 5 domenii propuse.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
A1 (15-20 Septembrie): Trimiterea de sondaje de opinie pe subiectele abordate. Aceste chestionare vor fi trimise tinerilor prin intermediul rețelelor noastre de social media și cu ajutorul Consiliului Elevilor și al profesorilor din liceele noastre. Scopul acetor ondaje este de a afla care sunt temele specifice de interes, orele și zilele potrivite pentru organizarea activităților în mediul online.
A2 (20-27 Septembrie) : Contactarea specialiștilor care dorim să vorbească despre subiectele propuse.
A3 (20-27 Septembrie) : Crearea paginii evenimentului pe facebook și a unui cont de instagram; creare de afiș electronic, photo cover și programul evenimentului.
A4 (28-5 Octombrie) : Lansarea înscrierilor la ateliere. Pentru a ne putea face o idee despre numărul participanților, vom crea formulare de înscriere pe care le vom trimite oamenilor prin intermediul evenimentului de pe facebook.
A5: Desfășurarea efectivă a atelierelor:
Educație sexuală (Week-end-ul nr 1. - 10-11 Octombrie)
-curs informativ cu un specialist legat de riscuri și protecție
-Q&A cu un specialist diferit legat de impactul emoțional
Educație politică (Week-end-ul nr 2. – 17-18 Octombrie)
-curs informativ despre cum funcționează o republică democratică, ce sunt partidele politice și orientările lor (de stânga, de dreapta etc.) și UE (fonduri europeene și instituțiile UE)
-activitate de determinare a coordonatelor politice personale (test online)
Educație financiară (Week-end-ul nr 3. – 24-25 Octombrie)
-curs informativ despre gestionarea banilor, bugetul și aplicarea pentru un credit
-workshop pe consumerism (+cum te influențează societatea să consumi)
Educație juridică (Week-end-ul nr 4. – 31-1 Noiembrie)
-curs informativ pe drepturile omului (drepturi ale elevilor și studenților)
-activitate: legi care trebuie respectate
Vreau să mă angajez. Ce să fac? (Week-end-ul nr 5. – 7-8 Noiembrie)
-Ce să faci ca să obți un job și cum să performezi la acesta?- activitate pe cum să îți faci un CV și ce abilități sunt căutate de angajatori (cum să te porți la un interviu etc.)
-Ce poți să faci dacă îți pierzi job-ul?- curs informativ pe ce este șomajul și cum funcționează ajutorul social în România
Propuneri de activități suplimentare:
-dezbateri publice
-treaure hunt online (Serii de provocări)
-interviuri live pe facebook
A6 (8-15 Noiembrie): Diseminarea rezultatelor proiectului (sub formă de postări, inforgrafice, poze, clip-uri)
A7 (27 Septembrie-7 Noiembrie): Promovare și comunicare pe tot parcursul evenimentului
Propunere de specialiști/speakeri (persoane la care dorim să apelăm pentru a ne ajuta în inițiativa noatră):
Educație sexuală
- Adriana Radu- absolventă a unui masterat de Sănătate Publică la Facultatea de Medicină Charite din Berlin, Germania, a fondat prima platformă video online de educație sexuală din România: Sexul VS Barza-această platformă are 100.000 de abonați și peste 100 de videoclipuri vizionate de peste 12 milioane de ori. https://www.sexulvsbarza.ro/noi/), Anton Raluca –psihoterapeut, trainer specializat în relații interumane
Educație politică
-Funky Citizens-este un ONG (Organizație Non-Guvernamentală) ce promovează Funky Citizens (cei care vor să fie civically fit) prin diferite proiecte proiecte (cu precădere online) pentru a crește responsabilitatea și răspunderea în spațiul public. (prin instrumentele lor, încurajând cetățenii să se implice în inițiative de responsabilizare a guvernării în care pot vedea impact). Aceștia au în jur de 12 proiecte (Factual.ro, MariCorupti.ro, 7 Ani de Acasă, BaniPublici.ro, Nu Vă Supărați, Onorată Instanță, Piața de Șpagă, Getting Civically Fit, Politică Fără Bariere, Constituția- Proiect Pilot, Funky Policies, ReCoRD), direcții strategice, obiective ce îi ajută să își atingă scopul.( https://funky.ong/)
Educație financiară
-Proiectul de educație financiară pentru toate vârstele al BCR-ului- Școala de Bani este programul național de educație financiară al Băncii Comerciale Române care se adresează tuturor categoriilor de vârste (adulți, tineri, adolescenți și copii) care își propune să contribuie la creșterea gradului de educație financiară din țară. Îi învățăm atât pe adulți, cât și pe copii, să își gestioneze banii cu responsabilitate, să înțeleagă care sunt factorii care îi determină să ia anumite decizii financiare, cum să economisească pentru a-și îndeplini mai ușor anumite dorințe și cum să folosească banii ca un instrument care să-i ajute să se dezvolte și să aibă o viață mai bună. (https://www.bcr.ro/ro/csr/proiecte/educatie-financiara-pentru-toate-varstele)
Educație juridică
-Cristi Danileț- judecător la tribunalul din Cluj-Napoca, este cunoscut pentru abilitățile sale de a informa tineri și adolescenți referitor codului penal, Proiectul EDUIURIS al asociației VeDem Just* - EDUIURIS este un proiect de educație juridică dezvoltat de membrii asociației Vedem Just, care are drept obiectiv familiarizarea elevilor și studenților cu noțiuni elementare de drept, necesare în viața cotidiană.
(https://educatiejuridica.ro/despre-noi/)
*asociația Voci pentru Democrație și Justiție)-asociație nonguvernamentală apolitică și non-profit ce are ca scop promovarea libertății, democrației, statul de drept, buna guvernare (https://vedemjust.ro/vedemjust/)
Orientare profesională
-Ana Caitaz-coordonatoare de departamente de resurse umane la companii majore de tehnologie, Liana Pintea-coordonatoare de departamente de resurse umane la companii majore de tehnologie
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Noi considerăm că tinerii comunității clujene au nevoie de educație sexuală pentru că : la nivelul României sunt 17.981 de adolescente și tinere sub vârsta de 19 ani care au devenit mame în anul 2018 (dintre acestea 674 au vârsta sub 15 ani) - https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-23279205-salvati-copiii-aproape-18-000-adolescente-din-romania-devenit-mame-anul-trecut-674-sub-15-ani-3-657-afla-doua-nastere-iar-673-treia.htm și este evidentă educarea tinerilor spre folosirea contraceptivelor pentru că: Aproximativ 20% dintre cei cu vârste cuprinse între 14–29 de ani raportează ori că nu știu ce este contracepția ori că, în general, nu o folosesc-http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/15294.pdf .
De asemenea trebuie pornit de la o premisă pe care mulți dintre noi nu o conștientizează-nevoia pentru educație financiară există pentru noi toți Majoritatea adolescenților nu știu despre economisire și creditare, administrarea eficientă a bugetului etc.
Politica joacă un rol marginal în viața majorității tinerilor români. Atât nivelurile de participare cât și interesul față de participare sunt scăzute, participarea la proteste fiind forma cea mai populară de activism. Mai puțin de un sfert dintre membrii eșantionului au fost implicați în acte participative. În comparație cu celelalte nouă țări sud-est europene incluse în studiul comparativ, România are cel mai mic procent al respondenților implicați politic. (Studiu despre tinerii din România 2018-2019, Gabriel Badescu, Daniel Sandu, Daniela Angi, Carmen Greab, Friedrich Ebert Stiftung ).
O problemă la nivelul cunoașterii legilor de către persoanele minore și tineri reiese din numărul de persoane trimise în judecată în rândul minorilor. În 2018 din 62.072 inculpați 3.850 sunt minori (Județele cu cei mai mulți minori trimiși în judecată sunt Cluj și Galaț)- https://vedemjust.ro/2019-minori/?fbclid=IwAR3JNhUjk5upl7Juk3CGGh0I09WxftVvxTLf-wx40MP0g6_v9Thm3FylRvU.
Putem observa un dezinteres civic al tinerilor (numai 12% dintre tinerii români au fost implicați în activități de voluntariat în ultimele 12 luni, comparativ cu 31% dintre tinerii din Uniunea Europeană) strâns corelat cu o lipsă de încredere în instituțiile sociopolitice și educaționale din partea tinerilor (Nivelurile de încredere în instituții și organizații sunt scăzute, niciuna dintre acestea neînregistrând o majoritate de evaluări pozitive și în comparație cu celelalte nouă țări sud-est europene incluse în studiul comparativ, România are unul dintre cele mai mici niveluri ale sprijinului democratic). Deasemenea, România are al doilea cel mai scăzut nivel de sprijin pentru drepturile minorităților etnice, și cel de-al treilea cel mai scăzut nivel de sprijin pentru drepturile săracilor, comparativ cu alte țări incluse în prezentul studiu- Studiu despre tinerii din România 2018-2019, Gabriel Badescu, Daniel Sandu, Daniela Angi, Carmen Greab, Friedrich Ebert Stiftung
Nu în ultimul rând, sfaturi referitoare la cum să te angajezi nu sunt niciodată rău primite și oferă un ajutor mare pentru viitorul unui tânăr (România are un procentaj mare de tineri care nu sunt încadrați profesional : peste o treime dintre respondenți nu lucrează în ocupația pentru care s-au format.( Studiu despre tinerii din România 2018-2019, Gabriel Badescu, Daniel Sandu, Daniela Angi, Carmen Greab, Friedrich Ebert Stiftung)
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Elevi de liceu și studenți care nu au cunoștințe în domeniile abordate.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Noi ne dorim să promovăm această initiativă prin:
-crearea unei pagini a proiectului pe facebook (vom monitoriza numărul de persoane interesate, de like-uri și în funcție de asta, vom decide dacă postarea noastră are nevoie de un booster pentru a ajunge la mai multe persoane)
-organizarea de evenimente live pe facebook
-crearea unor postări și distribuirea lor pe pagina proiectului și pe pagina Impact Cărturești
-trimiterea a unor emial-uri de prezentare a inițiativei școlilor
-promovarea inițiativei cu ajutorul conturilor personale și al clubului nostru impact
-site pentru evenimentul nostru
-afișarea unor postere de promovare în școli (în cazul în care se reiau activitățile în școli)
-trimiterea unor comunitate de presă
-ClujHub-Fuck up night (live pe facebook)
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Elevii și tinerii care au participat sau vor participa la evenimente vor fi mai pregătiți pentru viața de adult. Datorită chestionarelor de opinie prezentate la început și chetionarelor de feedback, împreună cu săptămâna de diseminare organizată, vom evalua pregătirea tinerilor pentru viitor, interpretând creșterea cantității de cunoștințe dobândite în domenile prezentate în urma participării la activități și cursuri. 250 de elevi vor învăța cum să se protejeze de sarcini nedorite și cum să ia decizii înțelepte cu privire la viața lor sexuală, vor învăța să scrie un CV pentru a se angaja și cum să se poarte la un interviu, ei vor conștientiza importanța lor în deciziile politice și vor învăța să-și gestioneze mai bine banii. În urma fiecărui curs, participanții vor fi rugați, înainte de a pleca de a completa un formular cu alegere multiplă ce va conține întrbări despre informațiile dobândite în activitate. Efectul derulării inițiativei noastre va fi o societate în care tinerii sunt informați și implicați în problemele comunității, astfel ei începând să înțeleagă diferite aspecte și probleme din viața de adult. Trezim interesul tinerilor pentru subiectele cu care adulții se confruntă în viața de zi cu zi.
Problemele societății române și implicit ale tinerilor clujeni reies din lipsa acestora de educație din diferite domenii (ex: nivelul educațional este cel mai important predictor al participării politice). (Studiu despre tinerii din România 2018-2019, Gabriel Badescu, Daniel Sandu, Daniela Angi, Carmen Greab, Friedrich Ebert Stiftung)
Înapoi la inițiative