Inițiative
număr voturi
204
Donează sânge, fii erou! Cluj-Napoca
Donează sânge, fii erou! Cluj-Napoca
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o echipă de studenți de la UMF Cluj-Napoca ce încearcă să crească numărul donatorilor de sânge clujeni de la an la an prin organizarea de campanii de donare de sânge și acțiuni de educare a tinerilor clujeni despre importanța donării. Proiectul a luat naștere în 2005 la Cluj la inițiativa unui grup de studenți de la Medicină care au sesizat nevoia crescută de sânge din spitale după ce un alt student a avut nevoie de o serie de transfuzii. De atunci, proiectul a crescut și s-a extins în toate centrele universitare medicale din țară.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
fizic (prin prezența la Centrul de Transfuzie sanguină Cluj și distribuirea de materiale de promovare) + online (site, Facebook)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
România se confruntă în momentul de față cu o lipsă majoră de sânge în spitale. Acest lucru se datorează atât numărului redus de persoane ce donează sânge în mod regulat, cât și scăderii numărului de donatori zilnici la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară odată cu apariția pandemiei COVID-19. "Donează sânge, fii erou!" Cluj-Napoca are ca scop combaterea acestei lipse de sânge la nivel local prin organizarea de campanii de donare și prin educarea tinerilor cu privire la importanța donării de sânge și de plasmă convalescentă COVID-19.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
-organizarea unei campanii de donare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca în perioada noiembrie/decembrie 2020 și, în măsura posibilităților date în contextul epidemiologic, organizarea de campanii mobile -distribuirea de materiale de promovare a donării de sânge și de invitație la campania organizată de noi -crearea și distribuirea online de imagini și videoclipuri cu importanța donării de sânge -lansarea de apeluri umanitare cu privire la nevoia de sânge a unor pacienți -crearea unei pagini web pentru proiectul nostru
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
În Cluj, ca în toate județele țării, numărul cetățenilor care donează sânge în mod regulat este sub cel ce ar asigura o rezervă suficientă pentru acoperirea nevoii spitalelor. Necesarul de sânge este constant, iar proiectul nostru își propune să combată acest deficit prin creșterea numărului de donatori.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
-
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Fizic: prin împărțirea de pliante, lipirea de afișe și plasarea de bannere Online: prin postări pe pagina noastră de Facebook și pe site-ul nostru. Vom crea ilustrații, videoclipuri și infografice cu privire la nevoia de sânge și plasmă convalescentă COVID-19
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne dorim ca în campania de la începutul iernii să avem în jur de 400 donatori și ca activitatea noastră online să stârnească curiozitatea a cât mai multor tineri cu privire la donarea de sânge. De asemenea, ne dorim să convingem pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 să doneze plasmă convalescentă pentru a ajuta pacienții ce se luptă cu boala.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare