Future's Planners
Revitalizare urbană prin cultură
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Spiritul civic si dorinta de a ne implica in actiuni comunitare ne-au determinat sa ne unim fortele si sa faurim ceva funic- impreuna. Am avut nevoie de: doua studente la Planificare Teritoriala cu ceva cunostinte in tainele amenajarii teritoriului urban , un student la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca specializat in cunostintele materialelor , o studenta la Tehnica Dentara cu mult simt estetic, un strop de ambitie, cateva idei frumoase si ceva curaj. Asadar, pasiunile comune si dorinta de a imbunatatii orasul in care traim ne-au adus impreuna.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Parcul Armătura (Strada Oașului)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Proiectul are în vizor crearea unor spații permanente de lectură în interiorul parcului sub forma unei rețele de „căsuțe ale lecturii”,realizate din materiale lemnoase reciclate, de unde se pot lua și dona cărți, grupate în categorii specifice de interes. Astfel, ințiativa ar putea reprezenta un pilon de pornire spre creșterea atractivității spațiului verde, ar ajuta la diversificarea caracterului parcului și la redobândirea spațiului public de către cetățeni, totul pentru a amplifica sentimentul de apartenență a locuitorilor la comunitate. Proiectul a luat naștere din dorința de a face spațiul public un loc pentru fiecare cetățean, accesibil și atractiv pe tot parcursul anului, respectând normele de distanțare socială, bazat pe două principii fundamentale- reîntoarcerea societății către natură și interesul pentru promovarea culturii. Mai presus, ar ajuta la îmbunătățirea aspectul parcului și ar crește interesul autorităților spre a reabilita un parc dintr-o fostă zonă industrială.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Proiectul presupune realizarea următorilor pași:
1. CARTAREA suprafeței parcului spre a marca punctele cele mai propice amplasării căsuțelor (cinci în total). Astfel, ca rezultat al acestei acțiuni, se va întocmi o harta interactivă a parcului ce va conține indicații explicative cu tematica fiecărei căsuțe în parte și ce fel de cărți se vor regăsi în aceasta. Harta va fi amplasată la intrarea principală a parcului.
2. COLECTAREA cărților prin intermediul unui eveniment social de donare a cărților, prin contactarea anticariatelor, creearea unor evenimente de donare prin intermediul platformelor de socializare, etc.
3. ACHIZIȚIONAREA materialelor necesare construirii căsuțelor.
4. CONSTRUIREA căsuțelor, nu mai înalte de 1,60 m, sub forma unor structuri liniare, asemenea căsuțelor poștale, fiecare dintre acestea având tematica sa alocată, după cum urmează:
• Căsuța 1- cărți pentru copii (la intrarea sudică în parc, în apropierea locului de joacă)
• Căsuța 2- cărți dezvoltare personală (pe aleea pricipală)
• Căsuța 3- cărți literatură universală (în dreptul intrării secundare în parc)
• Căsuța 4- cărți despre sport și sănătate (în dreptul terenului de basket)
• Căsuța 5- cărți ecologie și protecția mediului (în partea stânga a podului): se va adauga o bancă din poliplanuri, având în vedere că, în acest areal, nu există bănci, deși este o suprafață retrasă, liniștită, ferită de traficul existent pe strada Oașului.
Notă: Fiecare căsuță va avea un design diferit, precum și o culoare și aspect aparte, conform tematicii cărților.
5. AMPLASAREA căsuțelor în locul alocat la punctul 1.
6. INFORMAREA cetățenilor cu privire la conținutul căsuțelor și modul în care pot dona, prin amplasarea unor tăblițe explicative în dreptul acestora
SUPLIMENTAR: În funcție de bugetul alocat, se dorește realizarea unui mural tot din materiale reutilizabile, care să blocheze/limiteze intrarea pe podul construit în zonă. În momentul de față, este inaccesibil din cauza scândurilor rupte și a instabilității acestuia, reprezentând chiar un hazard pentru siguranța trecătorilor, în special din cauza precarei vizibilități pe timp de noapte.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiativa propusă va răspunde unei primordiale nevoi a societății-nevoia (și, în fapt, dreptul) de a avea spații verzi atent amenajate, destinate tuturor categoriilor sociale. Spații verzi în care să existe ceva de făcut pentru toată lumea, care să îndrume la petrecerea unui timp îndelungat în natură, cu atât mai mult în cadrul unui cartier în care spațiile verzi sunt mai puțin prezente. Pe deasupra, inițiativa răspunde nevoii de a avea acces neîngrădit la cultură și educație, chiar dacă este prezentă într-un mediu informal.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Beneficiarii proiectului sunt toți locuitorii municipiului Cluj-Napoca ce își doresc să își petreacă timpul în aer liber în cadrul parcului Armătura, însă poate reprezenta un plus pentru locuitorii din imediata aproiere a acestuia (precum elevii din cadrul "Școlii cu clasele I-VIII Nicolae Iorga”, instituție de învățământ amplasată în vecinătatea parcului).
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Inițiativa va fi promovată prin intermediul platformelor de socializare (fotografii sugestive cu instalațiile de lectură, unul dintre membri fiind fotograf specialist), a posterelor ce vor fi amplasate în perimetrul parcului, precum și prin intermediul unor indicatoare cu mesaje sugestive ce vor fi amplasate pe arterele principale de comunicație (unde este posibil accesul pietonal).
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Sperăm și credem că proiectul nostru va avea un efect pozitiv în comunitatea locală, astfel:
· Va încuraja localnicii să petreacă timp liber îndelungat în spațiile verzi
· Va ajuta la îmbunătățirea spiritului civic prin donarea de cărți
· Va îndemna trecătorii să citească (poate chiar ceva ce nu credeau că le-ar face plăcere să citească până în momentul respectiv)
· Va ajuta la creșterea coeziunii sociale (având în vedere existența unei comunități defavoritzate din punct de vedere material, prezentă în imediată vecinătate a parcului)
· Va îndemna și alți tineri să vină cu idei îndrăznețe pentru comunitate
· Va crește numărul de persoane care frecventează parcul
· Va îmbunătăți aspectul spațiului verde
· Va atrage atenția autorităților cu privire la necesitatea amenajării atente a unui spațiu public intragit de localnici (în special prin restructurarea aleilor și asigurarea iluminatului public corespunzător)
Înapoi la inițiative