Inițiative
număr voturi
172
ABC
Relațiile romantice în adolescență. Intervenție axată pe atașament și comunicare
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o echipă formată din trei psihologi care urmează masterul de Consiliere și Intervenție Psihologică în Dezvoltarea Umană, din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Concomitent facem formare în terapie cognitiv-comportamentală, lucru ce a ajutat la crearea unei coeziuni prin expunerea la experiențe similare. Grupul s-a format pe parcursul anului universitar, prin proiecte pe care le-am realizat si implementat împreună. Pornind de la un mediu academic controlat în care am împărtășit valori si idei comune, relația s-a transformat și în una de prietenie. Funcția grupului s-a extins, grupul îndeplinind mai multe roluri pentru fiecare dintre noi: prietenie, suport emoțional, spațiu de creștere și dezvoltare, dezbatere de idei și intervizare de cazuri.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Locul ar fi de preferat fizic, în cadrul mai multor licee din Cluj Napoca. În cazul în care contextul datorat pandemiei nu permite acest lucruu, proiectul nostru poate fi susținut și online prin cadrul platformei meet sau zoom
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Ne dorim să aplicăm acest program de intervenție în calitate de specialiști în psihologie educaţională; Programul propus oferă atât psihoeducație (informații legate de formarea atașamentului, modul său de manifestare și tipurile de atașament) , cât și un plan de intervenție ce oferă suport elevilor pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități de coping, rezolvare de probleme, abilități de relaționare cu ceilalți. Prin educarea elevilor cu privire la tot ceea ce înseamnă o relație funcțională și abilitățile necesare pentru a obține acest lucru ne dorim să aducem un plus valoare adolescenților, să le oferim resursele necesare pentru a-și îmbunătății stilul de viață
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Activitățile urmăresc îndeplinirea a trei obiective mari. 1. Informații despre stilul de atșament, cum se formează și ce implicații are asupra dinamicii relațiilor 2. elevii implicați în intervenție vor putea să-și identifice propriul stil de atașament si să recunoască capcanele cand acesta se activează. 3. elevii vor reuși să folosească ascultarea activă, să empatizeze și să-si exprime emoțiile vulnerabile în relațiile romantice. Activitățile aferente fiecărui obiectiv presupun discuții libere cu privire la modul în care se leagă relațiile la maturitate si cum alegem anumiți parteneri, informații despre fiecare stil de atașament (anxios, securizant, evitant), dezbaterea unori mituri care apar în rândul lor (trebuie să manifești indiferență față de partener pentru a-l face pe acesta să fie atras de tine, sau dacă îți exprimi sentimentele față de partener vei fi perceput drept slab). Ulterior, elevii vor completa un chestionar prin care ăși vor identifica priorpiul stil de atașament. Prin dialog și jocuri de rol, vom crea situații prin care adolescenții să poată exersa strategii eficiente de comunicare în cadrul unei relații, să folosească ascultarea activă și parafrazările empatice.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Nevoia pe care încercăm să o satisfacem prin acest proiect se referă la nevoia de siguranță dar si de comunicare totodată. Avem nevoie de cât mai multe resurse pentru a putea funcționa eficient, iar adesea comunicarea și dezvoltarea de abilități socio-emoționale nu constituie un punct cheie al sistemului educațional. Astfel, prin inițiativa noastră, dormi să umplem lacuna și să reușim să creăm o imagine mai sănătoasă cu privire la relațiile romantice și la comportamentele dezirabile în cadrul acestora.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă este format din adolescenți, dar inițiativa noastra va impacta cu siguranță și alte gruprui, precum părinții adolescenților.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea va fi făcută în mediul online, prin intermediul scolilor și a gruprurilor de activități extracuriculare pe care le frecventează adolescenții.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
ne așteptăm ca adolescenții să raporteze o imbunătățire a relațiilor pe care le întrețin cu ceilalți și totodată să se angajeze în comportamente asumate, nu perpetuate de mituri și paternuri nesănătoase.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare