Inițiative
număr voturi
132
Psi8imal
Stop Being Mean on the Screen!
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online pe: Facebook; Instagram; Google; site-ul Psi8imal; Zoom/Teams/Meet; TikTok
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Cyberbullying este un proiect de informare, prevenție și conștientizare a riscului de hărțuire online. În contextul actual al pandemiei, când școala s-a mutat din bancă în fața ecranului, cyberbullying-ul este din ce în ce mai prezent. Această inițiativă își propune ca, prin informarea publicului, să crească nivelul de conștientizare asupra acestei probleme cu care se confruntă atât elevii, cât și părinții acestora, dar la care poate fi predispus și oricare alt utilizator de internet. Odată crescut nivelul de conștientizare, informația devine puterea prin care oamenii previn cyberbullying-ul. Victimele acestui fenomen online sunt umilite, intimidate, șantajate, păcălite, lista consecințelor putând a se extinde spre hărțuire sexuală ori agresiune fizică și trafic de persoane. De aceea, este esențial ca oamenii să prevină aceste situații nedorite. În cazul în care cyberbullying-ul este deja prezent, e important ca persoanele să știe ce soluții să aplice pentru a-și proteja integritatea și sănătatea mintală.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Campania de informare, prevenție și conștientizare a riscului va cuprinde: 1) Articole scrise (wordpress). Acestea sunt informative, prezintă exemple de hărțuire online și impactul psihologic în funcție de context și caracteristicile psihologice ale persoanei vizate. Alte tipuri de articole vor descrie procesul rezilienței victimelor cyberbullying-ului. 2) Videoclipuri despre formele cyberbullyingului, tips tricks pentru prevenție, proceduri de intervenție în cazul victimelor cyberbullying-ului, soluții pentru părinții ai căror copii sunt potențiale victime. 3) Chestionar pentru identificarea riscului la care utilizatorii de social media se expun. 4) Podcast-uri psihoeducative despre efectele cyberbullyingului asupra sănătății mentale și impactul psihologic al acestuia. Podcast despre rolul protectiv al părintelui în situația cyberbullyingului. 5) Postări scurte ce conțin imagini ilustrative cu rol de psihoeducație. 6) Afișaj stradal/în școală cu rol de psihoeducație și de creștere a nivelului de conștientizare asupra cyberbullying-ului. Dacă școala este deschisă, ne propunem să afișăm în acest mediu deoarece ajungem la grupul țintă mult mai eficient.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
În primul rând, inițiativa noastră răspunde nevoii de siguranță în mediul online, iar aceasta este un factor protectiv pentru sănătatea mintală. Acesta este un program de prevenție al hărțuirii online și, implicit, al consecințelor serioase ale acesteia (de exemplu sunt prevenite: anxietate generalizată, anxietate socială, rușine disfuncțională, suicidul, depresia, excluderea socială, agresivitate verbală, distribuirea materialelor cu conținut sexual/degradant cu scopul umilirii publice, hărțuirea grupurilor vulnerabile în mediul online). În al doilea rând, iniţiativa propusă răspunde nevoii de psihoeducaţie. Prin proiectele prezentate vom aduce mai aproape de populaţia generală informaţiile din mediul ştiinţific. În momentul în care oamenii vizaţi de cyberbullying conştientizează atât riscurile cât şi soluţiile adecvate, atunci aceștia vor ajunge mai aproape de reziliență și vor face față mai ușor stresului. Având în vedere beneficiile prezentate anterior, considerăm că această inițiativă contribuie la starea de bine a populației. În al treilea rând, acest proiect are potențialul de a crește calitatea vieții oamenilor implicați prin îmbunătățirea relațiilor și a suportului social ( de exemplu prin: relația părinte-copil, grupuri de suport, sprijin comunitar, colaborarea cu instituțiile statului sau asociații).
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Copii, adolescenți, adulți și părinți care utilizează frecvent social media și alte aplicații online. Categoriile sociale cu risc crescut de cyberbullying.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram, TikTok), precum și publicații media online, dar și offline, prin afișaj stradal sau în școli.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Beneficiile derulării acestei inițiative sunt creșterea nivelului de psihoeducație, prevenirea cyberbullying-ului, dezvoltarea capacității populației de a identifica fenomenul și de a reacționa adecvat. Inițiativa ne așteptăm că va avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale a populației. Informarea corectă va conferi oamenilor sentimentul (real) de siguranță și de control în mediul online. De asemenea, persoanele implicate vor învăța tehnici psihologice pentru a-și crește nivelul de reziliență în aceste situații, dar și soluțiile potrivite în cazul în care sunt victimele hărțuirii online. Nu în ultimul rând, această inițiativă ne așteptăm să aibă efecte benefice în mediul educațional, prin creșterea nivelului de psihoeducație și conștientizare în cazul profesorilor, elevilor și părinților.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare