Inițiative
număr voturi
145
HEART - Healthcare, Education and Research Talks
HEART Evenings
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Împreună cu colegii mei, reprezentăm un grup mai mare de studenți în cadrul căruia o mare parte din membri se schimbă de la an la an. Conceptul s-a născut cu ajutorul unui mic grup de studenți mediciniști, care a avut oportunitatea de a participa la un schimb de experiențe și de a observa modul de comunicare dintre studenți și mentorii lor în străinătate. Nevoia principală este aceea de a ne apropia de un alt fel de educație față de cea primită la universitate - educație primită de la OAMENI, nu din cărți, care dincolo de detalii tehnice să ne arate că a avea un impact nu înseamnă să deții toate cunoștințele, să fii cel mai bun în domeniu sau să nu greșești niciodată. Considerăm că educația are rolul de a ne face să ne simțim motivați și încrezători că împreună putem să ne construim prin forțele proprii viitoarea carieră, indiferent de domeniu.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online, cu ajutorul platformelor online (ZOOM, Google Meet, etc.) sau a rețelelor de socializare precum Facebook sau în săli și amfiteatre ale UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Îmbinăm știința și tehnologia cu pasiunea și creativitatea, axându-ne pe dezvoltarea comunității medicale locale și îmbinarea ideilor inovative născute aici cu cele mai recente progrese realizate la nivel internațional în domeniul medical. Considerăm că nu ar trebui să fim simpli actori în propria noastră educație medicală, ci să creăm pentru noi înșine oportunitățile pe care educația formală nu ni le oferă, luându-ne educația în propriile mâini, devenind astfel regizorii dezvoltării noastre. Cum? Participând în mod regulat la prezentări, în afara cadrului academic, cu mentori din diferite domenii în strânsă legătură cu sănătatea și educația sanitară (informații utile pentru adoptarea unui stil de viață sănătos), având ocazia de a obține o imagine de ansamblu legată de domeniul acestora de expertiză dar și de etapele și obstacolele întâlnite în parcursul lor profesional. Suntem astfel încurajați să punem întrebări, să ne susținem punctul de vedere, să adoptăm o atitudine proactivă și să ne asumăm responsabilitatea pentru dezvoltarea noastră atât ca viitori medici, dar și ca oameni.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Inițiativă propusă presupune organizarea unor sesiuni de discuții fie în format fizic, fie de tipul unor webinarii care implică atât asistarea la prezentările ținute de invitații noștri, cât și participarea activă la dezbaterea temelor abordate atât în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri, cât și în cadrul unor activități de grup. Prin aceste evenimente urmărim să aducem aproape de studenți mentori din țară și din străinătate, să promovăm cercetarea științifică locală, precum și colaborarea interprofesională ca sursă de inovație, recunoscând totodată necesitatea îmbinării aspectelor profesionale și progresului tehnologiei cu multă pasiune și entuziasm. Câteva dintre temele pe care le vom aborda sunt: etica medicală, implementarea inteligenței artificiale în practicile medicale curente, comunicare medic-pacient, educația sanitară, comunicarea în cadrul echipelor multidisciplinare în practica medicală, psihologie și autocunoaștere, dezvoltarea protocoalelor și a activității specialiștilor în sănătate publică.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiativa aduce comunității de studenți și tineri medici rezidenți din Cluj și nu numai, o nouă abordare asupra educației medicale și o viziune multidisciplinară care vizează sistemul sanitar. Este important să înțelegem că sănătatea nu înseamnă numai medicină, ci implică o colaborare interprofesională eficientă. Asociind experiența mentorilor cu care colaborăm cu dorința tinerilor de a crește și de a fi parte din inovație și schimbare, progresele se fac mai rapid și mai eficient. Prin promovarea acestor valori, comunitatea beneficiază de un cadru potrivit în care să își identifice nevoile și să propună moduri de a suplini niște lipsuri existente la momentul actual în pregătirea viitorilor reprezentanți ai sistemului sanitar.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Studenți mediciniști, studenți din domenii conexe precum biologia, psihologia, sănătatea publică, medici rezidenți Inițiativa aduce comunității de studenți și tineri medici rezidenți din Cluj și nu numai, o nouă abordare asupra educației medicale și o viziune multidisciplinară de care are nevoie orice student medicinist sau din orice alt domeniu, interesat de ceea ce implică sistemul de sănătate.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Inițiativa va fi promovată pe paginile de Facebook și Instagram ale proiectului, pagini ale secțiilor străine ale UMF Cluj-Napoca. Împărțirea materialelor promoționale în spațiile publice.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Considerăm că tinerii pasionați din comunitatea noastră trebuie susținuți și asigurați de faptul că, în ciuda obstacolelor, au capacitatea de a modela viitorul sferei medicale în direcția potrivită, mai apropiată de necesitățile reale ale comunității. Prin inițiativa noastră, tinerilor li se oferă oportunitatea de a identifica elementele care lipsesc din pregătirea lor profesională și de a analiza cum soluțiile pe care le propun pot fi îmbinate cu practica medicală actuală, respectiv de a găsi oamenii potriviți împreună cu care își pot asuma un rol activ în educația lor și ulterior în inovația medicală. Ne putem întreba dacă câteva prezentări pot aduce un adevărat progres. Răspunsul stă în legăturile care se formează între tinerii pasionați și mentorii cu viziune. Colaborarea nu se oprește odată cu încheierea unui astfel de eveniment; noi oferim context unor oameni care vor să aducă schimbări. Ne dorim să întâlnim mentori care ne pot îndruma spre internship-uri, participare la școli de vară în străinătate sau proiecte în laboratoare de cercetare împreună cu medici și cercetători dispuși să colaboreze atât cu noi, ca organizatori, cât și cu participanții, putând ulterior să implementăm la nivel local ideile inovative întâlnite în acest cadru.
Înapoi la inițiative
Galeria foto
Evenimente legate de inițiativă
  • Education in sexual medicine. Understanding its benefits and barriers
    HEART - Healthcare, Education and Research Talks
    HEART Evenings
    #Health#Learning
    2020-09-30 17:00 - 2020-09-30 18:30
    online, Zoom
    Deoarece educația sexuală este un subiect puțin abordat chiar și în formarea studenților mediciniști, am invitat-o pe Adriana Radu, fondatoarea SexulvsBarza, primei platforme de educație sexuală în format video din România, care să ne prezinte ...
  • Learning as survival: how do universities rise to the challenge?
    HEART - Healthcare, Education and Research Talks
    HEART Evenings
    #Health#Learning
    2020-10-08 19:00 - 2020-10-08 20:30
    online, Zoom
    Dincolo de a fi un proces continuu de formare și dezvoltare, învățarea este unul dintre principalele mecanisme de supraviețuire ale oamenilor. Cum putem valorifica instinctele noastre naturale de învățare? Ce variabile contextuale afectează învățarea în ...
  • Breaking (down) Covid - Panel discussion
    HEART - Healthcare, Education and Research Talks
    HEART Evenings
    #Health#Learning
    2020-10-24 10:00 - 2020-10-24 13:30
    online, Zoom
    Deoarece această pandemie a interferat cu viețile noastre de zi cu zi, din foarte multe puncte de vedere, iar oamenilor le e tot mai greu să selecteze informația veridică care să îi ghideze, echipa HEART ...
  • Human-animal (tele)interactions: Implications for mental health practice and everyday life
    HEART - Healthcare, Education and Research Talks
    HEART Evenings
    #Health#Learning
    2020-11-14 16:30 - 2020-11-14 18:00
    online, Zoom
    Pentru ultima noastră seară HEART, am decis să organizăm o discuție interactivă despre posibilitățile de includere a animalelor de companie în sesiunile terapeutice, în format online, în terapia anumitor afecțiuni. Am invitat-o pe Conf. dr. ...
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare