Inițiative
număr voturi
119
Psi8imal
În spatele imaginii
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online – vom disemina materiale educative în mediul online (cu prioritate pe rețelele de socializare, pentru a permite mesajelor să aibă o penetrare cât mai largă). De asemenea, vom susține webinaruri pe platformele Google Meet și/sau Zoom.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Ne aflăm în plină pandemie, iar după lunile de izolare și limitare a contactului fizic, cu toții avem nevoie să ne îngrijim de propria sănătate mintală, dar și de cea a celor din jur. Aparent, cu toții suntem bine, iar din spatele măștilor ne păstrăm imaginea de „normalitate”, încercând să păstrăm aparențele în ordine. Dar ce se întâmplă când privim în spatele imaginii? Această temă de a privi dincolo de aparențe, dincolo de măști, va fi una recurentă pentru inițiativa noastră. Cea mai frecventă categorie de probleme de sănătate mintală este anxietatea. Aceasta este o frică anticipativă (obiectul fricii nu este prezent, este doar anticipat), de cele mai multe ori nejustificată, care ne predispune la reacții disproporționate în raport cu pericolul real/obiectiv pe care îl reprezintă respectiva situație/obiect. Inițiativa noastră își propune să ofere psihoeducație cu privire la anxietatea socială. Psihoeducația o vedem ca pe o gamă de activități prin care oamenii primesc informații teoretice, dar și practice cu privire la aspectele psihologice. În acest sens, psihoeducația urmărește atât reducerea unor simptome psihologice (privită ca un prim mijloc de intervenție), cât și oferirea de cunoștințe și abilități practice. Aceasta este versatilă și poate fi livrată într-o serie de formate, pentru grupuri țintă diferite și acoperă niveluri diferite de expertiză. Ne propunem să mergem dincolo de miturile sau informațiile parțiale care circulă în spațiul public și în mentalul colectiv și să ajungem în spatele imaginii. Întrucât reducerea simptomelor de anxietate socială sau/și oferirea unor informații utile legate de aceasta ar putea crește suportul social – care reprezintă un protector semnificativ al sănătății mintale -, considerăm că inițiativa noastră este foarte potrivită în contextul actual.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Dorim să susținem o serie de webinaruri legate de anxietatea socială. În primul webinar dorim să prezentăm simptomele anxietății sociale și cauzele apariției acestor probleme. În al doilea webinar ne propunem să scoatem în evidență modul în care anxietatea socială ne poate afecta relațiile cu ceilalți. În al treilea, urmărim să prezentăm soluții prin care anxietatea socială poate fi gestionată pentru a afecta mai puțin viața și relațiile cu ceilalți. Dorim să realizăm un podcast în care să dicutăm (pe larg) miturile legate de anxietatea socială, dar și pe cele legate de rolul psihoterapeutului. Dorim să realizăm materiale online (imagini, postere, scurte filmulețe) care să circule pe toată durata desfășurării inițiativei și prin care să combatem miturile care înconjoară anxietatea scocială, dar și activitatea psihoterapeutului. Sesiuni de întrebări și răspunsuri – acestea se vor organiza online, pe platformele Google Meet sau Zoom, de oricâte ori este nevoie. Vom avea o adresă de email la care așteptăm întrebările clujenilor și vom organiza cel puțin o astfel de sesiune pentru a oferi răspunsuri. Distrugere de mituri prin intermediul unor scurte filmulețe ilustrative și materiale grafice (ex. infografice). În cazul în care condițiile ne vor permite, vom și proiecta aceste filmulețe în aer liber, pentru transmiterea și consolidarea de informații privind anxietatea socială
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
În primul rând, date fiind condițiile, inițiativa răspunde nevoii stringente de a îngriji sănătatea mintală proprie, dar și a celor din jur. Orașul universitar Cluj-Napoca produce cunoaștere, însă această este distribuită mai ales în mediul academic. De multe ori, informațiile cunoscute de către studenți sau cadrele didactice nu ajung să fie prezentate publicului în limbaj de interfață. Inițiativa noastră răspunde tocmai acestei nevoi de cunoaștere științifică care să fie livrată într-o formă accesibilă unei părți cât mai mari a comunității clujene. De asemenea, într-o perioadă dificilă, când măștile purtate la modul figurat de către oameni sunt dublate de unele fizice, comunitatea noastră ar putea beneficia de dezvoltarea abilităților și cunoștințelor privind comunicarea eficientă (online), prin care să transmită și să primească informații. Nu în ultimul rând, considerăm că inițiativa noastră răspunde nevoilor acelor membri ai comunității care se confruntă cu simptome ale anxietății sociale (dar și celor dragi lor), care au nevoie de ajutor direct și specific, prin forma psihoeducației (inițial/pentru cazurile subclinice) și psihoterapiei (ulterior).
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Persoane care și-ar dori să relaționeze mai ușor cu cei din jur, care au reticențe de a-i aborda pe ceilalți, de a comunica cu persoane aflate în poziție de autoritate sau necunoscuți ȘI rudele sau prietenii acestora. De asemenea, persoanele curioase care vor să afle mai multe lucruri despre anxietatea socială sau care vor să învețe mai multe despre propria persoană.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram, TikTok), precum și publicații media online, dar și offline, prin afișaj stradal sau în mijloacele de transport în comun.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca atât participanții direcți, cât și cei indirecți să beneficieze de pe urma derulării acestei inițiative. În primul rând, considerăm că vor înțelege mai bine rolul psihologului în societate și ne vor ajuta să dărâmăm o parte din miturile extrem de persistente care încă există. În al doilea rând, ne așteptăm ca oamenii să conștientizeze că problemele cu care ei sau cei dragi lor sunt comune, dar pot fi gestionate sau chiar rezolvate atunci când se abordează în mod sistematic, cu ajutor de specialitate. De asemenea, credem că inițiativa noastră va aduce în atenția clujenilor informații validate științific. Acestea îi vor ajuta să decidă dacă au o problemă de anxietate, dacă să solicite ajutor și unde să facă acest lucru. Nu în ultimul rând, ne așteptăm ca, prin derularea inițiativei, să ajutăm o parte din persoanele cu probleme de anxietate subclinică să depășească aceste probleme.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare