Gutenberg
Șnupărcurs - Ateliere de germană pentru elevi
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem 3 tinere (studente), care avem drept puncte comune următoarele: 12+ ani de învățământ în limba germană maternă (licee absolvite cu predare în limba germană), precum și 5+ ani de voluntariat, tot în limba germană. Ne-am cunoscut și am colaborat în cadrul a numeroase proiecte educaționale pentru tineri și copii, în limba germană, în calitate de voluntari, organizatori sau formatori. Astfel, ne-am format ca echipă din dorința de a transmite și altor tineri și copii pasiunea și importanța educației non-formale și a activităților de voluntariat, îmbinate cu învățarea unei limbi străine.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Școli din Cluj-Napoca (și/sau în online)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Grupul nostru propune o serie de ateliere în limba germană pentru elevi din clasele 0-12, cărora nu doar să le trezească interesul pentru o limbă străină, prin activități interactive și jocuri, dar cărora să le introducă și aspecte culturale și civice specifice mediului germanofon.
Dorim să oferim elevilor clujeni o serie de ateliere care au la bază metode de educație non-formală. Formatul inedit, abordarea și metodele didactice folosite cresc eficiența procesului de învățare, iar faptul că includem elemente de cultură, istorie, limbă, fac informațiile aflate să poată fi mult mai ușor conectate sau corelate cu viața de zi cu zi, făcându-le mai accesibile copiilor și tinerilor.
Atelierele propuse se vor derula sub formatul unei mici caravane locale - ateliere desfășurate în școli clujene - în încercarea de a aduce limba germană mai aproape de elevii din comunitate. Este important de precizat faptul că aceste ateliere sunt dedicate, atât pentru elevi care au nivel de germană avansat, dar mai ales pentru cei care sunt doar la nivel începător, precum și faptul că participarea la ateliere va fi gratuită pentru toți elevii participanți.
Dacă datorită contextului actual nu vom putea susține aceste ateliere în formă offline, ele vor fi susținute online, toți membrii echipei având experiență și în facilitarea digitală a atelierelor de învățare a limbii străine.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În perioada de implementare, vom derula minim 5 ateliere cu elevi de clasele 0-12, în limba germană. Vom selecta 5 școli din Cluj-Napoca și vom susține un atelier în fiecare școală dintre cele 5 selectate. În funcție de nivelul predării limbii germane în școala respectivă (predare ca limbă maternă sau predare ca limbă străină), vom oferi, fie un atelier pentru începători, în care livrăm o serie de activități interactive și jocuri care să ofere o introducere în limba și cultura germană, fie un atelier pentru avansați, în cadrul căruia vom desfășura un program tematic în limba germană. Toate atelierele au ca scop livrarea unor activități educaționale interactive, care folosesc metode ale educației non-formale, pentru a crea un cadru relaxat, flexibil, detașat de rigiditatea educației formale și implicit, pentru a trezi interesul față de conținut și față de limba germană.
În ceea ce privește facilitatorii celor minim 5 ateliere desfășurate, aceștia nu vor fi membri ai grupului de inițiativă, vor fi persoane cu experiență în facilitarea workshopurilor pentru elevi din clasele 0-4, 5-8, respectiv 9-12, fiecare având numeroase ateliere susținute anterior, pe subiecte precum: predarea și învățarea limbii germane, dezvoltare personală, alte teme educative. Între facilitatorii care vor susține activitățile se numără Miriam Faur, Diana Holzer, Sonia Maloș - studente la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Linia Germană, persoane care au un nivel avansat de limba germană (C1-C2), care au învățat germană la școli cu predare în limba germană, respectiv vorbitori nativi. În urma desfășurării celor minim 5 ateliere, se vor premia cele mai reușite ateliere (cei mai activi facilitatori - max. 1 premiu / atelier).
Menționăm că facilitatorii implicați în proiect, respectiv formatul atelierelor, pot suferi modificări în funcție de contextul în care se va desfășura anul școlar și anul universitar (acest aspect neafectând numărul de activități asumate).
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Această inițiativă a pornit din implicarea activă în cadrul a numeroase proiecte educaționale pentru tineri și copii, în limba germană, în calitate de voluntari, organizatori sau formatori. Având aceste experiențe comune, am avut sute de interacțiuni cu elevi (copii și tineri) care și-au exprimat interesul de a participa la cât mai multe activități de învățare, care să utilizeze metode de predare și învățare non-formale, interactive și distractive.
Așadar, inițiativa a pornit din insuficiența activităților care se desfășoară într-un cadru non-formal sau lipsit de rigiditatea sistemului formal, pentru îmbunătățirea și exersarea unor cunoștințe lingvistice și pentru exersarea exprimării orale, când vine vorba de învățarea unei limbi străine, precum și din lipsa unui cadru de a aplica practic toate aspectele teoretice învățate (și) în școală.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Elevi de la școlile din Cluj-Napoca (clasele 0-12), care învață germană la nivel începător / intensiv / matern.
Pentru accesarea directă și structurată a grupului țintă, vom aborda instituții de învățământ din Cluj-Napoca, de stat și private, pentru a susține aceste ateliere în cadrul lor. Între școlile unde avem contacte directe ale cadrelor didactice, școli unde se predă limba germană la diferite nivele (începător / bilingv / maternă), la toate clasele, se numără: Colegiul Național George Coșbuc, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Școala Gimnazială Horea, Liceul Teoretic Avram Iancu, Școala Gimnazială E.L.F. și nu numai.
Aceasta nu este o listă exhaustivă a potențialilor parteneri instituționali; în momentul inițierii proiectului, vom lansa o invitație deschisă către toate instituțiile de învățământ din Cluj-Napoca - 17 școli unde se predă limba germană, la diferite nivele, însumând peste 2200+ elevi (în baza informațiilor de pe site-ul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, respectiv al Inspectoratului Școlar Județean).
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Vizibilitatea proiectului precum și diseminarea informațiilor legate de proiect, vor avea loc în special în mediul online, dar și prin contactarea directă a instituțiilor de învățământ și a cadrelor didactice de la nivel local, care ne pot ajuta să ajungem la grupul țintă mai eficient (elevii de clasele 0-12 din Cluj).
Vom promova proiectul și în mediul online, prin publicitate țintită (social media - Facebook Ads, Instagram, dar și Google Ads - cu sprijinul serviciilor specializate în acest domeniu), precum și prin parteneriate inițiate și distribuiri în cadrul grupurilor de discuții de la nivel local, pe subiecte precum: părinți, copii, elevi, învățare, școli etc.
Pentru o vizibilitate ridicată, vom apela la sprijinul Asociației Gutenberg - Organizația studenților vorbitori de limba germană, din Cluj-Napoca, aceasta având canale de comunicare și parteneriate bine consolidate cu mediul școlar din Cluj-Napoca.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne dorim să motivăm copiii în ceea ce privește învățarea unei limbi străine, prin abordarea diferită a procesului educațional, utilizând metode non-formale. Un efect ar putea fi creșterea apetitului pentru studiul limbii germane în urma participării la atelierele noastre, pentru elevii care sunt încă începători în acest parcurs, precum și pentru cei care se află la un nivel mediu-avansat de cunoștințe și care vor fi mai motivați să își dezvolte aceste competențe.
De asemenea, prin interacțiunea cu instituții de învățământ de la nivel local și cadrele didactice care profesează în cadrul acestora, sperăm să insuflăm această nevoie de utilizare (și) a metodelor de predare non-formale.
Înapoi la inițiative