Inițiative
număr voturi
250
eMedicine for Youth
eMedicine for Youth
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem studenti la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj-Napoca și ne-am cunoscut în cadrul Organizației Studenților Mediciniști (OSM) din Cluj.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online - printr-o platformă care permite realizarea de apeluri video (ex. Skype, Zoom, Google Meet, etc.)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
„eMedicine for Youth” se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 19 ani, elevi ai unor unități de învățâmânt din Cluj - Napoca (clasa 2-12). Tinerii vor beneficia de lecții de educație medicală (sanitară) predate de către studenți ai facultății de medicină din cadrul UMF Cluj - Napoca.Lecțiile vor fi predate prin intermediul unei platforme online care permite realizarea de apeluri video (de ex. Skype), pe parcursul a 7 săptămâni, iar în cea de a 8-a săptămână se va realiza un concurs online în cadrul căruia participanților li se vor verifica cunoștințele dobândite. Concursul online se va desfășura sub forma unui interviu, participanții având de răspuns unor întrebări din capitolele predate. Lecțiile sunt redactate de către persoane din domeniul medical și sunt adaptate nivelului fiecărei vârste. Având în vedere diferența mică de vârstă dintre „profesori” și „elevi”, activitatea de predare va fi una nonformală și interactivă, voluntarii care vor preda având deja experiență în predarea online, activitatea lor bucurându-se de aprecierea tinerilor, a părinților și a cadrelor didactice.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Vom pregăti lecții care au ca și subiect un stil de viață sănătos. Vom aborda teme precum: igienă & prevenție și alimentație sănătoasă. Tinerii vor învăța cum să se spele corect pe mâini, cum să tușească și cum să strănute corect, noțiuni despre igiena cavității bucale, igiena somnului sau igiena camerei. De asemenea, se va pune accent pe importanța exercițiilor fizice și se vor sublinia efectele adverse ale unui stil de viață sedentar. Tinerii vor afla despre piramida alimentelor și despre cum pot să își alcătuiască un meniu adecvat vârstei lor. Deoarece este început de an școlar, vom acorda o deosebită importanță elementelor de igienă și prevenție pe care tinerii școlari trebuie să le adopte pentru a limita riscul de îmbolnăvire și de răspândire a COVID-19. Dorim astfel să venim în sprijinul administrației locale a municipiului Cluj-Napoca, cât și a cadrelor didactice în lupta pentru sporirea siguranței elevilor.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală grave lacune în ceea ce privește înțelegerea unor noțiuni simple de educație sanitară a populației României. Asistăm la teorii ale conspirației și la împotrivirea populației față de măsurile propuse de către autorități pentru a ne proteja de infectare. Acestea fiind rezultatul, pe de o parte, a lipsei cunoștințelor de bază de educație sanitară a populației și pe de altă parte accesului liber la o sursă infinită de informații medicale, dar care nu sunt transmise de către persoane din domeniul medicale, fiind de multe ori eronate. În cadrul proiectului nostru, atât lecțiile sunt redactate de către persoane din domeniul medical, cât și voluntarii care transmit informația sunt studenți ai facultății de medicină, ducând riscul propagării unor informații false către 0. Pe de o parte, educând tinerii din punct de vedere medical (cu noțiuni adaptate vârstei și nivelului lor de înțelegere) ne asigurăm că generația următoare de adulți va fi în posesia informațiilor corecte necesare luării unei decizii în ceea ce privește propria sănătate și a celor din jur, iar pe de altă parte, copiii și tinerii pot educa mai departe, la rândul lor, persoanele mai în vârstă din familiile lor, astfel crescând gradul de educare sanitară a populației generale.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Elevi (tineri) care reprezintă generația de adulți de mâine
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Persoana de contact a echipei are experiență, la fel ca și echipa de voluntari, în predarea lecțiilor de educație sanitară. Persoana de contact este cunoscută de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, cât și de către conducerea mai multor unități de învâțâmânt din Cluj-Napoca. Vom lua legătura cu conducerea școlilor care ne va facilita contactarea cadrelor didactice (învățătoare/învățători, diriginți) , astfel elevii aflând de proiectul nostru și având posibilitatea de a se înscrie. De asemenea, vom lua legătura cu o persoană specializată în marketing (cu care avem deja contact) și care ne va ajuta să ne promovăm proiectul, în special în mediul online.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Gradul de educare din punct de vedere medical va crește, mai întâi în rândul populației tinere, iar mai apoi prin tineri și în rândul populației generale. Astfel, vom asista la: - o mai bună cunoaștere a propriului organism de către populație; - o creștere a cooperării populației în ceea ce privește acțiunile de sănătate publică; - o mai bună înțelegere a sistemului medical din România și cum funcționează acesta; - evitarea teoriilor conspiraționiste în ceea ce privește sistemul medical; - aplicarea de către populație a unui principiu de bază în medicină: „cel mai bun tratament este prevenția”; - adoptarea unui stil de viață sănătos de către populație care pe termen lung va duce la o scădere a cheltuielilor de spitalizare care apar odată cu bolile moderne (hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, ateroscleroză, etc.).
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare