Apartenența
Eco Vibes 2.0
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Un grup de tineri activi, ONG-iști implicați, desfășurăm proiecte cu impact #eco, cultural și social în Cluj-Napoca și nu numai.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Inițiativa noastră are scopul de a informa tinerii din comunitatea clujeană despre modul în care pot contribui zilnic la o dezvoltare durabilă a mediului și a comunității din care fac parte.
Proiectul nostru se axează pe trei forme ale responsabilității: a reduce, a reutiliza și a recicla.
Se va desfășura sub forma unei campanii în mediul online, abordând subiecte de actualitate privind protectia mediului, comportament eco și dezvoltare durabilă.
Vom produce un set de materiale video educationale, cu experti si artisti, accesibile publicului larg pe o pagină online dedicata proiectului.
În colaborare cu tineri artiști din Cluj și experți în domeniul reciclării și colectării selective, vom prezenta într-o manieră creativă și pe înțelesul tinerilor, posibilitățile pe care le au la îndemână pentru a implementa conceptul #recyclingart.
Astfel, îmbinând arta, învățarea și reciclarea, ne propunem să susținem și să încurajăm producțiile culturale inovatoare, cu scopul de a educa și responsabiliza tânăra generație.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Proiectul nostru se desfășoară sub forma unei campanii de informare online și cuprinde trei etape:
I. Pre-implementare (în care vom definitiva subiectele abordate și vom identifica experți și artiști colaboratori).
II. Implementare (în care vom produce un set de minim 10 materiale video, care să se axeze pe cele 3 concepte: Reducere, Reciclare și Reutilizare.)
III. Post-implementare (în care vom analiza impactul produs, feedback-ul beneficiarilor si rezultatele campaniei.)
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Initiativa noastra abordeaza o problema actuala de mediu. Este o provocare pentru comunitate sa constientizeze importanta reciclarii si a reutilizarii, deoarece conform cifrelor centralizate de EUROSTAT, in 2015, din 272 de kilograme de deseuri menajere generate intr-un an de un roman doar 3% se recicleaza. Acest procent ne plaseaza pe ultimele locuri in Uniunea Europeana.
La categoria ”Risipa alimentara”, Romania ocupa locul 9 in Uniunea Europeana. Adica, in medie, fiecare roman arunca la cosul de gunoi 97,5 kilograme de mancare pe an, adica aproape 10 kilograme pe luna, potrivit Comisiei Europene.
Făcând referire la Programul de guvernare 2018-2020, considerăm că proiectul nostru vizează obiectivele ce țin de politici de mediu, mai exact: Îmbunătățirea gradului de conştientizare, informare, consultare şi participare a tuturor cetățenilor în luarea deciziilor privind mediul; Considerăm că tânăra generație este cea care conștientizează mai ușor problemele de mediu cu care ne confruntăm și că proiectul ”Eco Vibes 2.0” va crea un cadru de învățare pentru tinerii participanți și de familiarizare cu principalele activități pe care le pot întreprinde pentru a contribui la protecția mediului, prin reciclare, colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea risipei alimentare.
Unul dintre obiectivele care se găsesc în Strategia Națională în Domeniul Politicii Publice de Tineret 2015-2020, care este inclus sub direcția ”Facilitarea accesului tinerilor la consum şi creaţie culturală de calitate” este: sprijinirea şi stimularea creativităţii şi performanţei tinerilor în diverse domenii ale industriilor creative. Considerăm că proiectul ”Eco Vibes 2.0” încurajează atât afirmarea tinerilor artiști, cât și educarea publicului tânăr cu privire la #recyclingart.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă al acestui proiect îl reprezintă tinerii din Cluj-Napoca, cu varsta cuprinsa intre 14 – 35 de ani, activi online, interesati si deschisi la subiectele abordate de proiect. Deoarece campania noastra se desfasoara online, ne adresam unui grup tinta larg. Desigur, nu putem delimita geografic beneficiarii proiectului, deoarece fiind o inițiativă desfășurată în mediul online, materialele realizate vor fi accesibile publicului larg
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Vom asigura vizibilitatea proiectului prin intermediul parteneriatelor mass-media pe care le avem inițiate deja în Cluj-Napoca, prin colaborările cu platforme online, bloggeri și emisiuni online Printre activitățile de promovare pe care ni le propunem se numără:
- Promovarea online, prin canalele proprii
- Articole/declarații de diseminare eveniment;
- Acțiuni de publicitate la radio si posturi TV
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Vizam implicarea a peste 10.000 de beneficiari directi si producerea unui set de materiale video educationale pe subiecte actuale. Acestea vor fi disponibile online, publicului larg.
Ne propunem sa responsabilizam tinerii fata de mediul inconjurator si modul in care gestioneaza resursele.
Colaborarea cu specialisti si artiști in domeniul reciclarii si a protectiei mediului, va aduce un plus de notorietate proiectului si va asigura diseminarea unor materiale informative calitative si de actualitate.
Prin colaborarea cu bloggeri si cu presa, ne propunem sa aducem mai mult impact proiectului si o mai mare rezonanta in comunitatea clujeana.
Subiectele de actualitate vor fi preluate cu interes de mass media si de organizatiile de tineri si studenti din Cluj, de aceea consideram ca va avea impactul scontat initiativa noastra.
Considerăm că acest proiect poate avea un impact și la nivel regional/național, prin actualitatea temei și nivelul ridicat de interes față de acest subiect.
Înapoi la inițiative