Inițiative
număr voturi
84
JobTribe
Academia de consiliere & orientare în carieră
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem 3 tinere studente și absolvente, care s-au cunoscut prin colaborarea pe mai multe proiecte pe domenii precum consiliere în carieră, educație și formare. Fiecare dintre noi are numeroase experiențe anterioare de voluntariat și formare prin metode non-formale și credem că acestea trebuie să fie prezente în parcursul profesional al fiecărui tânăr. Astfel, dorim să dezvoltăm o inițiativă care să sprijine tinerii în cariera lor, prin metode și instrumente non-formale.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online (platforme precum 8x8 sau Google Meet, respectiv pagini web pentru publicarea materialelor proiectului) - pentru activități precum webinarii și publicare materiale elaborate în cadrul proiectului, respectiv Cluj-Napoca (locații ale partenerilor pe
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Grupul nostru propune o serie de activități de informare și formare destinate tinerilor din Cluj-Napoca (studenți și proaspăt absolvenți). Aceste activități vor avea ca principalele teme următoarele: orientarea și consilierea în carieră, angajabilitate (pregătire pentru interviu și scriere de CV), precum și soft skills. Ne propunem să oferim o serie de activități și evenimente (fizice sau online) de consiliere care să stimuleze integrarea pe piața muncii a tinerilor din Cluj-Napoca, care să cuprindă: teste de aptitudini, evaluarea competențelor, suport în pregătirea pentru aplicații la joburi și interviuri etc. Numărul de participanți la activități precum consiliere, workshopuri și webinarii este estimat la 30, însă dorim să elaborăm și o serie de materiale de tip handbook, precum și materiale video, care să rămână publice și după încheierea proiectului, pentru ca un număr și mai mare de tineri clujeni să beneficieze de acestea.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În perioada de implementare (aprox. 15 septembrie – max. 15 noiembrie) ne propunem să desfășurăm următoarele activități: - 2 workshopuri / webinarii pentru tineri din Cluj-Napoca, ce vor avea ca principale teme următoarele: orientare și consiliere în carieră, angajabilitate (pregătire pentru interviu, scrierea unui CV), precum și soft skills necesare oricărui domeniu ales pentru carieră, - 5 sesiuni de consiliere gratuită pentru tineri clujeni (care vor include: teste de aptitudini, evaluarea competențelor, suport în pregătirea pentru aplicații la joburi și interviuri), - 2 handbook-uri pe subiecte de angajabilitate, care să sprijine tinerii în procesul complet de căutare a unui loc de muncă.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Motivația de a dezvolta această inițiativă o reprezintă crearea unei punți între angajatori și angajați, prin facilitarea inserției profesionale a tinerilor, a celor aflați la început de drum pe piața muncii. Inițiativa a pornit din faptul că am observat că sunt mulți studenți care vor să își găsească un loc de muncă în timpul facultății sau după terminarea ei, dar unii nu știu cum să înceapă căutarea unui loc de muncă, iar mulți dintre cei care fac acest pas nu își găsesc jobul preferat sau jobul care să aibă legătură cu domeniul lor de studiu. Din acest motiv am decis să organizăm aceste activități, la care participanții vor putea învăța multe lucruri ce îi vor ajuta în căutarea și găsirea unui job care li se potrivește cel mai mult. Din păcate, în mediul de învățământ formal studenții, au rar posibilitatea să învețe aceste lucruri, de aceea credem că astfel de activități sunt necesare, acestea putând fi implementate cu ajutorul metodelor non-formale, precum și cu instrumente specifice domeniilor de consiliere și orientare în carieră.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Proiectul se adresează în mod deosebit tinerilor din Cluj-Napoca (studenți și proaspăt absolvenți).
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea proiectului se va desfăşura în principal în online, prin numeroase acțiuni și campanii de informare și promovare țintită, pe platforme precum: Facebook, Instagram, LinkedIn. În procesul de promovare, vor fi realizate postări și pe profilele și paginile de pe rețelele de socializare ale membrilor echipei de proiect, precum și pe paginile partenerilor pe care dorim să îi atragem în acest proiect (ONG-uri studențești, experți în domeniul recrutării etc.) De asemenea, vom crea un canal dedicat materialelor online pe care dorim să le distribuim (format booklet și format PDF), pentru acest lucru fiind necesar sprijinul unor furnizori specializați - pentru dezvoltare web și pentru campanii de publicitate bine optimizate, cu buget dedicat (pentru Facebook Ads și Google Ads).
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Această inițiativă are ca scop transmiterea unor informații și competențe pentru studenți și proaspăt absolvenți, prin metode ale educației non-formale, necesare pentru a găsi un job potrivit. Astfel, prin participarea la activitățile oferite, precum și prin parcurgerea materialelor elaborate în proiect, tinerii participanți vor ști ce trebuie să facă pentru a realiza un CV complet și atractiv pentru angajator, ce pași trebuie să facă pentru a găsi un job în domeniul de interes, precum și ce competențe transversale ar trebui să își însușească pentru a avea un parcurs de succes în carieră. Prin derularea inițiativei, dorim să ne aducem contribuția în special în sprijinirea tinerilor să-și identifice punctele forte, dar și punctele ce au nevoie de îmbunătățire, personal și profesional, pentru a crește nivelul de angajabilitate a acestora pe piața muncii din Cluj-Napoca.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare