Inițiative
număr voturi
182
EVOCluj
EvoCariera. Own your Future.
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
3 fete cu o pasiune pentru oameni care sunt fericiți și împăcați cu alegerile lor de carieră. Ne-am cunoscut în parcursul nostru profesional cu ani în urmă și în acest an, am decis să ne unim forțele realizând că avem o viziune comună: comunitatea să dobândească profesioniști care să o ghideze spre evoluţie, prin alegerile de carieră pe care le face fiecare tânăr.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Platformă online cu resurse gratuite de orientare în carieră pentru adolescenți și tineri
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Cluj-Napoca atrage anual 70.000 de studenți. Statisticile naționale arată că doar 25% dintre ei ajung să lucreze în domeniul de studiu, în timp ce rapoartele Comisiei Europene arată că în practică, un consilier școlar este alocat pentru 2000 de elevi. Analize recente în rândul tinerilor din Cluj-Napoca (rezultate preliminare studiu LEAP) arată nevoia tinerilor clujeni de a dezvolta competențe de a lua decizii informate de carieră. Competențele de management al carierei devin cu atât mai relevante în contextul contractării economiei și înghețării pieței muncii ca urmare a pandemiei COVID-19 și pentru adaptarea la schimbările survenite pe piața muncii. EvoCariera își propune înființarea unui Centru de Carieră Comunitar care să ofere resurse de management al carierei atât pentru adolescenți și tineri, cât și pentru practicieni și părinți. EvoCariera. Own Your Future este unul dintre primele proiecte ale Centrului de Carieră Comunitar. EvoCariera este o platformă online de resurse gratuite pentru managementul carierei, adresată tinerilor, practicienilor din domeniul orientării în carieră, dar și părinților. EvoCariera pune la dispoziția beneficiarilor instrumente de auto-evaluare, resurse pentru familiarizarea cu piața muncii și informații despre oportunități educaționale și profesionale pentru tineri. În dezvoltarea platformei punem funcționalitatea, designul centrat pe beneficiar, abordarea participativă și inovarea în slujba educației pentru future of work și a dezvoltării comunității.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
1. Proiectare platforma online (echipă multidisciplinară: IT, Psihologi,designeri, tineri utilizatori) 2. Dezvoltare conținut (instrumente de auto-diagnostic, profiluri ocupaționale, testimoniale filmate cu profesionisti, traininguri scurte, etc.) 3. Lansare EvoCariera. Own Your Future. 4. Comunicare
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Crearea unei platforme de resurse pentru managementul carierei servește nevoii tinerilor clujeni de a face alegerilor de carieră asumate, așa cum a fost identificat în rezultatele preliminare ale studiului LEAP și în cadrul unor evenimente de tip ”mese de discuții” organizate de principalele ONG-uri de la nivel local. Pe lângă tinerii care vor beneficia de o serie de resurse gratuite, vizăm sprijin oferit practicienilor (consilieri școlari, profesori cu pregătire în consiliere vocațională etc.) și părinților. EvoCariera. Own Your Future suplinește nevoia de consiliere și orientare în carieră în rândul elevilor și studenților. Numărul specialiștilor în domeniu din școli și universități este mult inferior nevoii, așa cum arată în monitorul educației și formării din 2019.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
- Elevi, studenți și tineri angajați cu dificultăți în a lua decizii educaționale și profesionale - Practicieni (consilieri școlari, profesori, consilieri de carieră, tutori etc.) a căror activitate implică educația privind cariera și formarea de competențe de management al carierei în rândul tinerilor - Părinți pentru adaptarea la tranziția pe piața muncii în materie de modele noi de competențe necesare.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Platforma va fi promovată printr-un comunicat de presă la lansarea ei; postări în social media - grupuri destinate elevilor, studenților și tinerilor și cu ajutorul ONG-urilor educaționale din plan local.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Tinerii vor lua decizii de carieră asumate prin îmbunătățirea procesului de autocunoaștere cu privire la profilul lor vocațional și crearea de oportunități de explorare. Astfel, comunitatea va beneficia de profesioniști satisfăcuți cu impact pozitiv în plan economic, social și cultural.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare