Inițiative
număr voturi
218
platforma EduSex
Platformă online EduSex
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Noi suntem trei tineri care ne-am cunoscut în cadrul unui curs de deszoltare socio-emoțională la facultate și am pornit împreună o inițiativă de a crea o platformă de educație sexuală pentru părinți și copiii lor cu scopul de a oferi informații de calitate pe această temă. Ne-am format în urma mai multor interacțiuni în cadrul facultății, atât care țin de cursuri, cât și de dezvoltare personală.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Inițiativa se va derula în mediul online, tocmai pentru a reuși să ajungem la un număr cât mai mare de adolescenți și părinți. Platforma va fi una gratuită care se va adresa atât copiilor, cât și părinților și se va putea accesa printr-un link.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Platforma vizează realizarea a câtor mai multe materiale pe teme ce țin de educație sexuală, materiale care să poată fi citite de către copii și adolescenți, dar și de părinți. Structura ei va acoperi principalele teme pe care educația sexuală este necesar să le acopere (de pildă, consimțământul, bullying-ul, ce se întâmplă cu corpurile noastre, cum putem vorbi cu adolescenții despre primele întâlniri amonoase), fiecare temă fiind prezentată atât sub formă de articole scrise pe baza unor cunoștințe științifice, cât și sub formă audio/video (aici intrând fie prezentarea conținutului articolului în variantă video, fie un Tedtalk despre tema pe care respectivul articol a acoperit-o). Fiind o platformă, ea va conține și un forum unde adolescenții sau părinții vor putea pune întrebări la care specialiști din domeniu vor răspunde. Pe lângă forum, ne dorim parteneriate cu diferiți consilieri ca care să poată apela persoanele care simt că au nevoie de ajutor specializat, ajutor care va fi oferit gratuit.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Ca activitate concretă este realizarea acestei platforme pentru educație sexuală, promovarea ei cât mai mult fiind următorul pas. În momentul în care cât mai mulți oameni vor fi familiarizați cu platforma, vom organiza și work-shop-uri pe diferite teme pentru a nu ne rezuma numai la mediul online, putându-ne astfel și cunoaște.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Nevoia pe care am găsit-o și pe care am dori să o acoperim este de a crea un context cât mai accesibil care să poată oferi informații verificate pe teme de sexualitate și relații, un loc în care se pot pune întrebări într-o formă deschisă și unde comunitatea să poată ajunge să împărtășească nelămuririle sau problemele cu care se confruntă. Nevoia de informare corectă, din surse validate, de crearea a unei comunități, de a exista un cadru unde se pot discuta aspecte considerate de mulți tabu sau mult prea delicate – toate acestea sunt nevoi spre care noi dorim să ne îndreptăm.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Nu există un specific al grupului țintă. Dorim să ne adresăm câtor mai mulți copii și părinți, indiferent de ocupație sau statut socio-economic.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea va consta în distribuirea materialelor noi apărute pe platformă pe cât mai multe medii de socializare (Facebook. Instagram, Twitter, Linkedin), platforma având pagină pe fiecare. Săptămânal se va posta noul articol adresat adolescenților și cel al părinților pe diferite teme. Pe aplicațiile unde va exista posibilitatea de a da share, vom îndemna pe câți mai mulți să o facă, dacă consideră util ceea ce platforma oferă. La fiecare apariție a unui articol, pagina va avea la story un anunț cu noul articol.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Efectul acestei platforma va fi realizarea unei legături între specialiști din domeniul psihologiei și al sănătății și comunitate, normalizându-se astfel conversațiile pe temele de sexualitate și relații și oferirea de recomandări acolo unde este necesar.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare