Inițiative
număr voturi
90
HANDICOPE
do well. be well
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de tineri cu dizAbilitati , ce se straduiesc sa fie membrii activi ai comunitatii , prin actiuni ce sustin incluziunea si depasirea prejudecatilor , promovarea potentialului si a abilitatilor . Avem alaturi prieteni fara deficiente ce ne sprijina demersurile , firesc si empatic , pentru o comunitate a tuturor .
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Iniţiativa e , de fapt, declaraţia unui grup de tineri clujeni cu dizabilităţi, că pot fi vizibili şi implicaţi în comunitate. În această iniţiativă cei mai importanţi sunt OAMENII. Cu sau fără nevoi speciale. Şi momentele în care oameni de status diferit pot realiza lucruri împreună, trecând peste o barieră, care , de cele mai multe ori, este generată artificial. Propunem ca activități: seri de sezătoare, ateliere creative handmade alături de persoane fără dizabilități, seri tematice interactive. De asemenea , participanții valizi vor putea exersa, de exemplu, felul în care pot fi de ajutor unei persoane în scaun rulant dar şi aspecte legate de comunicarea directă ( evitarea situaţiilor în care aceasta nu e abordată, ci însoțitorul şi i se anulează , astfel, identitatea ) .
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
- seri de şezătoare, ateliere de bijuterii lucrate manual ce vor avea la bază reciclarea , crearea din materiale neconvenţionale - reinventarea unor bijuterii vechi sau rupte aduse de participanţi, oferirea în schimbul acestora a unora noi, create în cadrul şezătorilor sau din cele realizate deja de oamenii de la Handicope - seri interactive pe tematica dizabilităţii ( miturile privind dizabilitatea ), exerciţii practice de asistenţă a unei persoane în scaun rulant , de manevrare corectă a scaunului rulant Și dacă... * virusul Covid-19 nu va permite ca aceste întâmplări frumoase să aibă loc , în cazul declanșării unei noi situații de urgență /creșterii alarmante a îmbolnăvirilor, respectiv, a riscurilor și pentru că acest proiect este gândit să aducă bucurie persoanelor cu dizabilităţi implicate , scopul acestuia va fi atins printr-o acțiune diferită dar cu impact pozitiv . Persoanele cu dizabilități vor primi, la domiciliu, pachete de îngrijire personală , în sacoșe de pânză personalizate cu mesajul si contextul proiectului .
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Iniţiativa noastră răspunde, pe de o parte , nevoii clujenilor cu dizabilităţi de a fi vizibili şi acceptaţi ca membii activi ai comunităţii şi, pe de altă parte, nevoii clujenilor valizi de a cunoaşte mai mult despre provocările oamenilor cu deficienţe , pentru a-i accepta mai uşor . Credem că interacţiunea directă e cea mai bună cale de înlăturare a stigmei sau prejudecăţilor.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
-
Cum doriți să promovați această inițiativă?
în mass-media online şi prin intermediul social media
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
O mai mare deschidere faţă de abilităţile şi nevoile noastre , reducerea stigmatizării şi a stereotipiilor sociale , o mai bună inter-cunoaştere şi acceptare.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare