Inițiative
număr voturi
199
Keep it up!
Educare în domeniul colectării selective - colectarea echipamentelor electrice
Cine sunteți voi, cum v-ați format?

Suntem un grup de elevi din Școala Reformată Talentum din Cluj, devotați în protecția mediului. Facem tot posibilul pentru o viață cât mai sustenabilă.

Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Activitatea de educare și amplasarea echipamentelor/utilajelor aferente va fi în curtea Mănăstirii Franciscane în Str. Victor Deleu nr. 2-4, Cluj Napoca, în apropierea Pieții Muzeului
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
În cadrul Școlii Reformate Talentum există un punct de colectare selectivă pentru hârtie/carton, plastic, sticlă, a capacelor de PET și metal. Elevii din școală, dar și părinții lor, aduc din ce în ce mai des aceste deșeuri la școală, dar și firmele din zonă, profesorii și călugării din mănăstire s-au obișnuit să aducă deșeurile la punctul de colectare. Începând cu 2016, în urma inițiativei unui profesor s-a organizat de 2 ori pe an o colectare a echipamentelor electronice. Inițiativa noastră este profesionalizarea colectării selective și crearea unui punct de colectare permanentă a deșeurilor electronice. Profesionalizarea înseamnă, din punctul nostru de vedere, prezentarea pașilor de colectare și educarea prin panouri amplasate la fata locului în domeniul colectării. Panourile vor fi vizibile și educative atât pentru copiii/elevii din școală, dar și pentru ceilalți care trec prin zona.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Activitățile în cadrul inițiativei noastre vor fi următoarele: 1. Crearea designului de panouri informative pentru colectarea selectivă 2. Cumpărarea panourilor și a unei cutii profesionale de colectare pentru deșeuri electronice 3. Instalarea panourilor și a cutiei 4. Prezentarea proiectului în cadrul unui mini-eveniment de deschidere
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Colectarea selectivă este o activitate necesară, dar și o activitate ”la moda” în momentul actual, dar totuși nu cunoaștem cum se poate face în mod corect. Scopul nostru este prezentarea modalităților de selecție a deșeurilor, precizarea modalităților de reciclare și sortare. Scopul nostru este separarea din timp a deșeurilor și simplificarea procesului de reciclare după transportul deșeurilor. Conștientizarea reciclării corecte, mai ales pentru tineri, este o investiție în viitor, prin care putem să ajungem la o reciclare corectă, eficientă în timp. Datorită faptului ca în secolul 21 echipamentele electrice sunt din ce în ce mai răspândite, credem că este deosebit de important ca să avem un punct de reciclare separat, și să nu amestecăm acest tip de deșeu cu celelalte. Încercăm să răspundem la doua nevoi ale noastre și ale comunității: 1. Educarea în domeniul reciclării deșeurilor 2. Instalarea unui punct de reciclare pentru echipamente electronice care nu exista în mod permanent în zona vizată.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Zona Pietii Muzeului este una frecventata de foarte multa lume, iar Manastirea Franciscana este una dintre cele mai vechi si emblematice cladiri din Centrul Clujului. Speram ca prin proiectul nostru vom ajunge la foarta multa lume, si mai mult la elevii din Scoala Reformata Talentum. Proiectul nostru va avea un element multiplicativ: elevii raspandesc modelul de colectare selectiva, parintii se vor implica in colectare selectiva corecta, si cei din zona (firme, turisti, tineri, oaspetii barurilor etc.) vor avea un model functional in domeniu.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Initiativa noastra va fi promovata in cadrul scolii, in cadrul firmleor din zona, la Manastire. Dupa instalarea panourilor si a cutiei pentru echipamente electronice vom organiza un evenimentati de deschidere, la care vor participa in afara de elevi, parinti, profesori, toti cei interesati si impicti in selectarea deseurilor. Pornirea activitatii va fi promovat in mass media (radio local), dar si in mediul online. Sper ca vom atinge multi tineri in mediul online, dar si oamenii de celelalte varste.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Așa cum am învățat și noi la școală cum se selectează deșeurile și am fost educați în acest sens, credem ca în urma inițiativei noastre mulți vor învăța cum trebuie selectate deșeurile. Credem că principalul efect al inițiativei noastre ar fi faptul - în afara selectării deșeurilor - că toți cei implicați vor căuta în viitor posibilitățile de selectare a deșeurilor, și vor fi mult mai conștienți în acest domeniu. Instalarea cutiei pentru deșeuri electronice - pentru care am solicitat deja o ofertă de preț - va îmbunătăți posibilitatea de colectare și vom acoperi aproape toate aria de colectare a deșeurilor.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare