Discover Cluj
Lectură în aer liber
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Noi suntem un grup de prieteni care activăm de peste 10 ani de zile în ONG-uri care susțin proiecte educationale, culturale si artistice.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Complexul sportiv Gheorgheni
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Lectura ne dezvolta creativitatea, imaginatia și ne dă aripi spre lumea viselor. Cred că cu totii ne amintim de povestile copilăriei și fascinatia cu care le ascultam sau le citeam. Astfel, noi ca și echipă ne propunem sa readucem acea magie a povestilor , într-o formă inedită și adaptată nevoilor actuale și să organizăm ateliere de lectură în aer liber, dedicate copiilor. Proiectul presupune organizarea a unui atelier de lectura pentru copii, cu varste cuprinse intre 2-12 ani. În prima parte vom discuta despre bacterii, visuși, corpul uman și modul în care putem să ne îngrijim sănătatea prin întărirea sistemului imunitar, iar apoi vom descoperi o serie de carti si povesti inedite. Cărțile din care ne vom inspira vor fi în limba engleză, întrucât suntem conștienți de faptul că limba engleză este vorbită în toată lumea, vrem ca prin aceste ateliere de lectura să le deschidem calea spre cat mai multe posibilitati. Cartile pe care le vom rasfoi sunt scrise într-o manieră interactivă, ușoară și atractivă pentru copii. Pornind de la paginile cu ferestre, al stickerelor reutilizabile, wipe-clean, al celor cu sunete sau al paginilor care devin un poster în format A3, vom descoperi o mulțime de lucruri interesante. Am ales să ne folosim de cărțile de la editura Usborne, deoarece feedback-ul copiilor și a tinerilor de la evenimentele anterioare a fost unul pozitiv. Un alt lucru extrem de important pentru care alegem să lucrăm cu aceste cărți este faptul că paginile cărților sunt cartonate și extrem de rezistente. Așadar nu riscăm să se rupă la utilizarea intensă a acestora în cadrul unui eveniment.
Evenimentul se va desfășura La complexul Sportiv Gheorgheni , Cluj-Napoca. Urmărim implicarea activa a unui număr de 50 de copii, din diferite medii. Ne propunem să creştem nivelul conștientizării iginenei personale, problemele actuale din punct de vedere al pandemiei, adaptare, socializare între copii, stimularea curiozităţii și creșterea dorinței pentru lectură în limba engleză. Dacă situația o va impune, vom muta evenimentul în mediul on-line .
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Având experiență în implementarea programelor de lectură în aer liber și on-line. Copiii vor putea participa într-un mod interactiv la un atelier de lectură.
Activități din cadrul atelierului: Jocuri introductive de cunoaștere .
Hai să descoperim fașcinanta lume a cărților.
Ce sunt virușii și bacterile?
Story time
Jocuri interactive.
Premieră.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Activitățiile gândite de noi răspund, în primul rând nevoii de implicare a copiilor în ateliere de lectură, care să îi conștientizeze de problemele actuale cu care ne confruntăm din cauza pandemiei. De asemenea urmărim creșterea gradului de socializare intre copii, dezvoltarea creativitatii, stimularea curiozitatii si cresterea dorintei pentru lectura in limba engleză.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă :
-copii cu vârsta cuprinsă intre 2 și 13 ani de la fierite grădinițe și școli din Cluj Napoca.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Initiativa noastra, dorim sa o promovam in randul famililor și copiilor care provin din diferite medii, cu vârste cuprinse intre 2-12 ani. Promovarea acestei initiative se va facem atat in mediul online cat si prin impartirea de afișe în diferite locuri strategice, astfel incat sa aducem la cunoştinţa tuturor copiilor posibiitatea de a participa la Atelierul de Lectură in aer liber, unde se vor bucura de o serie de carti inedite.
De asemenea vom avea în vedere ca recrutarea beneficiarilor direcți să se facă și prin contactarea directă a grădinițelor și a școlilor. Din experiența anilor trecuți atât grădinițele cât și școlile au manifestat un interes sporit față de inițiativele derulate de noi prin Com'on Cluj- Napoca.
Menționăm faptul că grupul nostru de inițiativă participă la Com'on Cluj Napoca de cel puțin 3 ani de zile cu diferite proiecte pentru copii și tineri, iar feedback-ul comunității Clujene a fost de fiecare dată unul pozitiv. Inițiativele noastre au fost foarte bine votate de fiecare dată, iar implementarea proiectelor propuse de noi au fost de un real succes. Toate aceste lucruri și experiența pe care o avem pe partea de promovare ne face să credem că recrutarea copiilor nu va fi o problemă în ceea ce privește realizarea activităților propuse.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Atelierele sunt dedicate tuturor copiilor din Cluj-Napoca, indiferent de mediul de provenienta, astfel credem că efectul iniţiativei va fi unul benefic pentru toţi copiii care vor participa în cadrul acestui proiect, întrucât vizăm cresterea conștientizări nevoi de adaptare la noua realitate. Realitate cu care nu doar noi ca și adulți ne confruntăm ci și copiii. Oferind informațiile necesare copilului despre modul în care putem să ajutăm la combaterea virușilor, îi ajutăm atât pe ei cât și pe părinții lor și comunitatea din care aceștia fac parte șă fie mai responsabili. DE asemenea le dezvoltăm creativitatea, le stimulăm curiozitatea si cresterea dorintei pentru lectura.
Înapoi la inițiative