Inițiative
număr voturi
109
Iot4Nature
Aer curat in Cluj
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de tineri pasionati de electronica si programare (IOT) care a inceput sa studieze calitatea aerului din Cluj Napoca in urma cu 3 ani de zile. Am inceput sa studiem problema aerului poluat, cum se poate monitoriza si cum putem propune solutii. Luchiian Alexandru se ocupa de partea tehnica a proiectului , iar Suciu Romelia-Adriana se ocupa de partea de PR sau Makrteting .
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Se vor instala fizic in tot orasul senzori ce masoara calitatea aerului si valorile culese de acestia vor fi disponibile pe platforma orasului : https://cluj-napoca.aqi.eco/ro .
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Initiativa consta in configurarea si montarea in locurile aglomerate din Cluj-Napoca a 7 senzori ce masoara calitatea aerului (pulberea in suspensie PM2.5 si PM10) . Proiectul doreste sa informeze si sa constientizeze populatia orasului , fiecare cetatean putand lua parte ulterior la extinderea retelei de monitorizare privata prin achizitionarea si montarea unui senzor ce masoara calitatea aerului in balconul sau curtea casei. Platforma de informare a valorilor masurate va aduce si recomandari grupurilor sensibile la calitatea aerului sau la schimbari climatice.Proiectul consta in achizitia de componente electronice si de configurarea senzorilor prin intermediul unor workshopuri de programare si electronica. Imagini reprezentative pentru inițiativă pot fi văzut aici: https://gofile.io/d/abc123.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Dorim sa promovam implicarea civica si a cetatenilor pasionati de electronica, iar de aceea vom organiza un workshop de asamblare si configurare senzori open source , ce vor fi ulterior montati in oras .Workshopurile vor putea fi realizare in cadrul unor HuB uri precum Cluj Hub sau Metro System Hub. Am mai realizat astfel de proiecte si am implicat copiii de la clubul de electronica din Targu Mures.De asemnea , pentru acei cetateni care nu au inclinatii tehnice, ii vom implica in proiect pentru gasirea locatiilor si infrastructurii necesare (internet wireless si alimentare 220v) montarii celor 7 senzori in Cluj-Napoca. De asemenea in contextul actual (COVID19) acest workshop despre asamblare componente electronice si configurare se va putea tine si online cu ajutorul platformelor dedicate.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Orice cetatean care are dreptul la viata are si dreptul la AER CURAT. De aceea dorim sa implicam cati mai multi cetateni si sa dezvoltam partea civica a comunitatii, pentru a trage un sistem de alarma despre calitatea aerului din Cluj-Napoca. Astfel putem schimba perceptia cetatenilor care conduc singuri o masina in trafic, ard deseuri plastice sau mai folosesc sisteme de incalzire cu lemn, despre cum influenteaza fiecare din el calitatea aerului dintr-un oras de mari dimensiuni.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul tinta catre care ne adresam este grupul de tineri care este conectat la informatii si care doreste sa se implice in schimbarea comunitatii. Acesti tineri au tehnologia la indemana si sunt curiosi sau pasionati despre proiectele care sunt de tip puzzle si le pot asambla acasa. In acest grup un procentaj foarte mare detine un website, blog sau face parte din diferite grupuri de interes pe retelele de socializare.Acesti tineri pot mediatiza si face o informatie precum calitatea aerului din orasul in care traiesc foarte vizibila pentru toate genurile de oameni din oras.Astfel spus informatia va ajunge mai devreme sau mai tarziu la toti locuitorii orasului Cluj-Napoca.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea initiativei va fi in mare parte pe mediul online (retele de socializare-facebook, tiktok ) si anume pe grupurile de interes despre mediu sau calitatea aerului sau pe grupurile tinerilor pasionati de tehnologie si tendinte in IOT. De asemenea facand PR initiativei sa fie promovata de influenceri autohtoni sau lideri in tehnologie de ultima generatie, poate informa o parte importanta din grupul tinta.Se poate creea si o pagina specifica proiectului pe care se va putea urmari pas cu pas implemetarea proiectului si statusul acestuia.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Primul pas dupa informarea comunitatii este contientizarea acesteia. Fiecare cetatean va incepe sa studieze intradevar problema calitatii aerului si sa se informeze mai in detaliu despre acest subiect. Ulterior constientizarii, comunitatea va incepe sa actioneze singular (schimbarea incepe cu tine) si sa duca o viata cotidiana care sa genereze cat mai putin aer poluat in orasul in care traieste. Vor incepe sa schimbe mijloacele de transport de la cele ce folosesc combustibil fosil la cele electrice sau mijloace de transport in comun. Vor incepe sa se educe pentru o colectare selectiva si nu strangerea gunoaielor si arderea acestora si chiar la selectia produselor ce obisnuiau sa le cumpere. Initiativa noastra poate duce chiar si la schibarea modului de viata prin implicarea cetatenilor in proiecte civice, pro bono sau acte de caritate pentru comunitati mai sarace. De asemenea implicarea civica a tinerilor in configurarea senzorilor si montarea componentelor va putea sa ajute tineri care nu sunt decisi ce vor face pe viitor sau tinerii care nu stiu ce abilitati au.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare