Inițiative
număr voturi
113
Iot4Nature
Ridicarea gunoiului selectiv cu prioritate in Cluj
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de tineri pasionati de electronica si programare (IOT) care a inceput sa studieze calitatea aerului din Cluj Napoca in urma cu 3 ani de zile. Am inceput sa studiem problema aerului poluat, cum se poate monitoriza si cum putem propune solutii. Luchiian Alexandru se ocupa de partea tehnica a proiectului , iar Suciu Romelia-Adriana se ocupa de partea de PR sau Makrteting .
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Se vor instala fizic senzori ce masoara cantitatea de gunoi in cartierele si pe strazile din Cluj care prezinta ghene de gunoi acperite. Societatea de salubritate va sti (prin intermediul undei platforme online) in care locatii gunoiul selectiv (hartia sa
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Se vor instala senzori la ghenele de gunoi acoperite care deservesc strangerea deseurilor ce pot fi reciclate (hartie si plastic). Se va creea o platforma online de tip harta, unde omaneii si firma de salubritate va putea vedea in timp real ( senzorii vor trimite valori din ora in ora), cantitatea de gunoi din fiecare colt al orasului si unde este prioritara ridicarea acestuia. Proiectul consta in achizitia de componente electronice si mai apoi asamblarea si configurarea acestora pentru a forma un dispozitiv ce trimite informatii in timp real catre o platforma. Imagini reprezentative pentru inițiativă se regăsesc aici: https://gofile.io/d/abc123.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Dupa achizitia componentelor electronice se vor organiza workshopuri de electronica si programare in locatii precum Cluj Hub sau Metro System Hub la fel cum am facut si in cadrul altor proiecte implicand clubul de electronica de la palatul copiilor din Targu Mures. Ca si activitati adiacente proiectului vom organiza trimestrial strangeri de deseuri din padurile din imprejurimile Clujului.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Locuitorii orasului Cluj trebuie sa renunte la vechile obiceiuri si sa inceapa o selectare masiva a desurilor, deoarece comunitatea locala este un foarte mare consumator si direct proportional cantitatea de deseuri este enorma ( a se vedea groapa de gunoi Pata Rat).
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupurile tinta vor fi in special tinerii, strudentii, pasionatii de tehnologie care ne vor ajuta la montarea senzorilor, dar si a ecologistilor si cetatenilor direct interesati de mediul inconjurator.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea proiectului se va face prin platforma online dezvoltata pentru proiect dar si prin platformele de socializare precum facebook sau tiktok si grupurile aferente ecologistilor sau activistilor de mediu. Astfel oricine este interesat de proiect va putea vedea in timp real statusul si stadiul proiectului.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Dorim schimbarea mentalitatii si constinetizarea pentru un consum rational, care sa duca mai apoi la o selectare a deseurilor si protejarea mediului inconjurator.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare