Manifest
Fluid art
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de prietene a căror motivație pentru a scrie acest proiect este dorința de exploatare a potențialului artistic în oameni, pasiunea pentru creație, conectarea cu natura și sustenabilitatea. Ne-am unit pe baza perspectivelor similare despre cum putem influența mediul în care ne aflăm și din dorința de a închega o comunitate deschisă către artă și cultură.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Plaja Grigorescu/Malul Someșului
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Proiectul este compus din mai multe etape. În prima etapă, împreună cu echipa de voluntari vom recondiționa cauciucuri uzate, le vom picta și le vom transforma în ‘scaune’ pe care participantii le vor folosi pentru a picta si a se relaxa. După eveniment, aceste cauciucuri vor rămâne pe malul Someșului, înfrumusețând locația și oferindu-i o nouă utilitate, aceea de spațiu social și de joacă pentru copii.
În a doua etapă ne propunem să aducem împreună tineri din Cluj-Napoca pasionați de artă, să le îmbogățim cunoștințele și aptitudinile prin sesiuni de formare și experimentare în pictură. Aceasta etapă este menită să creeze o experiență completă pentru artiști - de la pozitionarea spațiului de lucru în natură, la muzica special concepută pentru eveniment, la opțiunile culinare naturale și sănătoase puse la dispoziție (plănuim colaborări locale în acest sens). Pe parcurul zilei organizăm activități de cunoaștere între participanți, sesiuni de yoga, ateliere de jonglat și o pictură murală.
Ziua se va încheia cu muzică live și Jam-Session. Toate activitățile iau în considerare respectarea măsurilor impuse de autorități împotriva epidemiei Covid-19.
A treia etapă a proiectului constă în organizarea unui concurs, desfășurat în mediul on-line. Artiștii doritori, fie că au participat sau nu la sesiunea de formare, ne vor trimite câte o fotografie scanată a lucrarii realizate pe o temă comună, prestabilită, urmând lucrările să fie votate de către publicul din mediul online pe platforma Facebook, cât și de către o echipă de specialiști, aceștia primind feedback în urma evaluării.
Ca follow-up, vom crea o comunitate offline și on-line de pasionați de artă și natură, pentru a colabora și a ne inspira reciproc.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
-sesiune de formare în pictură facilitată de un artist local cu experiență
-atelier de pictură în aer liber
-activități de cunoaștere între participanți și networking
-sesiuni de yoga
-activități de conectare cu natura prin mindfulness și meditație
-muzică electronică aleasă special pentru accesarea stării de flow în pictură (DJ local)
-jam session (final de zi), cântat colaborativ la diverse instrumente muzicale
-sesiune de dans liber
-atelier de jonglerie
-pictură murală
-recondiționare cauciucuri uzate, destinate înfrumusețării zonei de pe malul Someșului
-concurs on-line de pictură cu premii pe o temă pre-determinată
-crearea unei comunități conectate cu arta și natura (online și offline)
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiativa propusă răspunde atât nevoilor de exprimare artistică, cât și interacțiune/conectare cu alți pasionați de artă. Artiștii au nevoie de afirmare la început de drum, iar acest proiect le va oferi vizibilitate. Arta clujeană are nevoie de o comunitate activă și interactivă pentru a-și uni forțele, pentru a pune ideile cu o mai mare ușurință în practică, pentru colaborări de proiecte și pentru pur și simplu a inspira. De asemenea, inițiativa oferă tinerilor posibilitatea de voluntariat în scopuri creative, răspunzând astfel nevoii de participare a elevilor și studenților ca parte activă din viața orașului. Clujul devine din ce în ce mai populat și este important ca spațiile publice cu potențial să fie utilizate, pentru a ridica gradul de satisfacție al cetățenilor cu privire la nivelul de trai.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă este format din oameni curioși, tineri pasionați de artă, artiști la început de drum sau oameni ce vor să experimenteze și să învețe ceva în acest domeniu, ce își doresc să se afirme, să cunoască alți oameni, să se deconecteze de mediul cotidian și să se conecteze cu natura și cu ei înșiși.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne dorim să promovăm evenimentul prin intermediul unei pagini de Facebook și a unui eveniment online, unde vom lansa un apel pentru participanți. Vom începe să publicăm conținut legat de eveniment, despre artă, mediu, mindfulness și legătura dintre acestea cu o lună înainte de eveniment. De asemenea, vom răspândi inițiativa diverselor grupuri de artă și creație din Cluj-Napoca, pe cale online și/sau offline, dar și a unor ONG-uri care ar putea avea un interes în a promovarea proiectului. Vom avea fotografi voluntari care vor surprinde toate momentele de pe parcursul weekendului, de la instalarea și amenajarea spațiului până la workshopuri și atmosfera de seară. De asemenea, inițiativa va fi promovată și prin faptul că artiștii vor împărtăși în mediul online operele create, pentru a fi votate. Vom îndemna publicul de pe Facebook să se alăture comunității dacă se potrivesc și ar avea un interes în asta sau să dea de veste în legătură cu existența acestuia prietenilor care ar fi interesați.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În urma inițiativei, participanții fie vor dobândi noi cunoștințe și abilități legate de pictură, fie își vor (re)descoperi și modela aptitudinile artistice, iar un lucru este aproape sigur: vor cunoaște alți tineri cu pasiuni comune din Cluj (și nu numai,dacă ne raportăm la comunitatea pe care ne propunem să o creăm în mediul on-line), cu care pot realiza posibile colaborări pe viitor. Prin această inițiativă, participanții la concurs își vor crește vizibilitatea în calitate de artiști, prin intermediul lucrărilor de artă create și împărtășite cu comunitatea. Acesta va fi spațiul în care artiștii vor face schimb de idei între ei, vor începe colaborări iar noi vom încărca resurse artistice și alte inițiative la creație pentru aceștia.
Artiștii vor pleca cu mintea mai limpede, mai conectați cu natura, cu ei înșisi și cu cei din jur, și posibil cu satisfacția de a fi creat opere de artă valoroase. Aceștia se vor relaxa zile prin diferitele activități organizate.
În același timp, voluntarii au ocazia să facă practică, care le poate servi ulterior în piața muncii. De asemenea, vom activa un spațiu clujean prin curățarea lui și prin amplasarea scaunelor realizate din cauciucuri pictate, transformându-l într-un spațiu social în aer liber.
Înapoi la inițiative