Voluntari pentru filosofia cu copiii și adolescenții
Community-philosophy. Website de resurse pentru filosofia cu copiii (p4c) și adolescenții
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul mai mare din care facem parte, Club de filosofie cu copiii, s-a format în vara anului 2016, când Mihaela Frunză, conferențiar la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB, a deschis primul club de filosofie cu copiii (p4c) la sediul central al Bibliotecii Județene “Octavian Goga”. În toamna acelui an, cu ajutorul Com’ON Cluj-Napoca am deschis un al doilea club, la Filiala “Traian Brad” din Mănăștur, coordonat în prezent de Iulia Grad (lector la FSPAC) și Ariana Guga (doctor în științe politice). În anii următori echipa s-a lărgit, reușind să ofere ateliere lunare și gratuite de filosofie cu copiii în toate cele cinci filiale ale BJC. Pandemia nu ne-a prins nepregătiți: am mutat întâlnirile noastre online și am putut oferi aceste ateliere din luna martie nu doar copiilor clujeni, ci și unor copii din București, Brașov, Constanța, Bruxelles, Monza sau Dublin. În lunile de lockdown am organizat serii bilunare de ateliere la care au participat și câte 50-60 de copii. Tot în această perioadă am început să organizăm și ateliere pentru adolescenți, pornind de la teme din filosofie și cultura pop. Grupul nostru este coordonat de Persida Bec, doctorandă la Facultatea de Istorie și Filosofie (cu o teză despre filosofia cu copiii); din grup mai fac parte Livia Creț, studentă la Filosofie și coordonatoare a Clubului de filosofie, Filiala Zorilor; Iulia Medveschi, doctorandă la FSPAC, specialistă în comunicarea de brand, respectiv Mihai Frunză, elev la liceu, pasionat de cultura pop (în special de manga/anime).
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online. Toate activitățile noastre se vor desfășura online, pe un site special creat cu această ocazie. Vom folosi de asemenea pentru diseminare platforma Zoom.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Filosofia pentru copii (P4C) este un domeniu care a cunoscut în perioada recentă o dezvoltare impresionantă. Apropierea copiilor de reflecţia de tip filosofic aduce beneficii evidente în ceea ce priveşte gândirea critică, capacitatea de argumentare, creativitatea, încrederea în sine, etc. Mai mult, metodele specifice activităţilor P4C reprezintă o resursă importantă şi pentru alte discipline educaţionale.
Având în vedere faptul că P4C este un domeniu relativ nou, în special în ţară noastră, proiectul îşi propune dezvoltarea de resurse care să fie utilizate în cadrul activităţilor specifice P4C. Aceste resurse se referă atât la materialele care constituie punctul de plecare al dezbaterilor (adică „stimulii” folosiţi in cadrul atelierelor) cât şi la materiale care vin în ajutorul facilitatorilor activităţilor şi care abordează aspectele “tehnice” ale activităților, precum planificarea, structura etc.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Membrii echipei de implementare vor elabora și dezvolta resurse (în limba română, maghiară și engleză) care pot fi folosite la ateliere de filosofie cu copiii și adolescenții. Resursele vor fi organizate pe grupe de vârstă (8-12 ani, 12-16 ani) și vor porni de la idei și concepte utilizate în atelierele organizate în ultimii 4 ani cu copii și adolescenți, ca și de la idei recente dezvoltate de facilitatori cu experiență din străinătate (The Philosophy Foundation, The Philosophy Man, rețeaua SAPERE, rețeaua SOPHIA, rețeaua ICPIC etc.).
Vom organiza întâlniri lunare ale echipei de proiect în care vom invita colaboratori și experți cu experiență pentru a testa aceste resurse și a le îmbunătăți.
Vom apela la un web designer pentru a ne construi o platformă online unde să putem încărca aceste resurse, pentru ca acestea să fie disponibile în mod gratuit tuturor membrilor interesați din comunitatea clujeană.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Proiectul îşi propune să creeze şi să pună la dispoziţia celor interesaţi de domeniul filosofiei pentru copii resurse necesare acestui tip de activităţi. Colaboratorii Clubului de filosofie cu copiii au acumulat în ultimii 4 ani o experienţă care le permite să realizeze acest obiectiv. În acest fel, răspundem interesului mare faţă de filosofia pentru copii din partea educatorilor (părinți și profesori) interes de care am devenit conștienți atât datorită activităţilor Clubului desfăşurate în mai multe şcoli clujene în cadrul Săptămânii altfel, cât și datorită atelierelor pentru profesori din învățământul preuniversitar pe care le-am organizat.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Ne adresăm pe de o parte copiilor și adolescenților din comunitatea clujeană, cărora dorim să le punem la dispoziție resurse de calitate pentru auto-educare în spiritul instrumentelor p4c.
Pe de altă parte, dorim să oferim profesorilor și părinților interesați resurse care să îi ajute să contribuie la bunăstarea și dezvoltarea copiilor pe care îi educă.
Intenționăm să atragem un număr de vizitatori cât mai numeroși și mai fideli pe site-ul nostru, din momentul în care acesta va fi lansat. Dat fiind numărul de persoane care sunt în acest moment abonate la pagina Club de filosofie cu copiii, sperăm să putem atrage un număr de minim 500 de vizitatori pe site în perioada proiectului.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Pentru promovarea site-ului intenționăm să folosim drept canale de comunicare canalele de social media pe care le utilizăm în prezent, respectiv pagina de Facebook și Instagram a Club de filosofie cu copiii și paginile de FB ale membrilor echipei și ale colaboratorilor acestora. Astfel pagina de facebook Club de filosofie cu copiii are, în acest moment, 1361 de urmăritori. De asemenea, pagina de Instagram @Clubdefilosofiepentrucopiii are 103 urmăritori. Pe lângă asta, vom folosi conturile personale ale tuturor membrilor proiectului. Adică, Persida Bec care are 1254 prieteni, Ariana Guga are 302 prieteni, 68 urmăritori, Iulia Medveschi are 899 prieteni, Livia Nicoleta are 862 prieteni, Delia Cocolea are 702 prieteni. Ne vor ajuta și colaboratorii noștri Mihaela Frunză (care are 1351 și 253 de urmăritori), Iulia Grad (851 prieteni), Liana Precup (1001 prieteni), Erzsebet Kerekes (966 prieteni). Vom posta noutăți despre proiectul nostru pe grupuri de facebook, cum ar fi: Filosofie pentru copii, Cluj Event City, Alege filosofia, CLUJ-cluburi pentru copii, Zona cărților pentru copii, Ce le citim copiilor etc.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În primă instanță, un prim efect va fi legat de informarea mai bună a publicului clujean despre resursele gratuite din domeniul filosofiei cu copiii și adolescenții.
Un efect pe termen scurt al proiectului este dependent de utilizarea efectivă a resurselor postate de către părinți și profesori pentru educația copiilor și adolescenților. Astfel, studiile derulate în SUA și Marea Britanie au demonstrat că abilitățile cognitive și emoționale ale copiilor participanți la un program regulat de filosofie pentru copii se îmbunătățesc în mod semnificativ (unul din primele studii făcute de Matthew Lipman, pionier al P4C, a demonstrat creșterea vârstei mentale cu mai multe luni față de grupul de control, pentru copiii participanți la intervenție). Alte studii prezintă corelații semnificative între intervalul de timp folosit de copii în activități de tip P4C și dezvoltarea competențelor de gândire critică.
Înapoi la inițiative