Voluntari pentru filosofia cu copiii și adolescenții
Filosofia practică în comunitatea clujeană. World Philosophy Day la Cluj
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul mai mare din care facem parte, Club de filosofie cu copiii, s-a format în vara anului 2016, când Mihaela Frunză, conferențiar la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB, a deschis primul club de filosofie cu copiii (p4c) la sediul central al Bibliotecii Județene “Octavian Goga”. În toamna acelui an, cu ajutorul Com’ON Cluj-Napoca am deschis un al doilea club, la Filiala “Traian Brad” din Mănăștur, coordonat în prezent de Iulia Grad (lector la FSPAC) și Ariana Guga (doctor în științe politice). În anii următori echipa s-a lărgit, reușind să ofere ateliere lunare și gratuite de filosofie cu copiii în toate cele cinci filiale ale BJC. Pandemia nu ne-a prins nepregătiți: am mutat întâlnirile noastre online și am putut oferi aceste ateliere din luna martie nu doar copiilor clujeni, ci și unor copii din București, Brașov, Constanța, Bruxelles, Monza sau Dublin. În lunile de lockdown am organizat serii bilunare de ateliere la care au participat și câte 50-60 de copii. Tot în această perioadă am început să organizăm și ateliere pentru adolescenți, pornind de la teme din filosofie și cultura pop. Grupul nostru este coordonat de Persida Bec, doctorandă la Facultatea de Istorie și Filosofie (cu o teză despre filosofia cu copiii); din grup mai fac parte Livia Creț, studentă la Filosofie și coordonatoare a Clubului de filosofie, Filiala Zorilor; Iulia Medveschi, doctorandă la FSPAC, specialistă în comunicarea de brand, respectiv Mihai Frunză, elev la liceu, pasionat de cultura pop (în special de manga/anime).
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online. Vom realiza un sondaj folosind o platformă specifică (Google Forms). Întâlnirile echipei de proiect, atelierele și evenimentele vor avea loc pe platforma Zoom.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Proiectul își propune să ancoreze mai bine filosofia practică în comunitatea clujeană. Ne propunem ca, pornind de la exemplul succesului înregistrat de Clubul de filosofie cu copiii (în care copii și adolescenți clujeni au urmat în mod gratuit în timpul pandemiei ateliere de filosofie) să investigăm nevoile comunității clujene (la nivelul copiilor, adolescenților, studenților, părinților și profesorilor) în ce privește filosofia practică. Această primă etapă a proiectului va fi realizată în forma unui chestionar online care va fi distribuit în comunitatea clujeană, în limbile română și maghiară. Pornind de la analiza nevoilor identificate vom organiza un eveniment - sărbătorirea Zilei Internaționale a Filosofiei (sărbătoare UNESCO care se ține în mod tradițional în a treia joi din luna noiembrie) în cadrul căreia vom realiza mai multe ateliere și sesiuni de informare pentru fiecare categorie de public.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În prima etapă vom distribui un chestionar online (în română și maghiară) comunității clujene. Chestionarul va cuprinde mai multe categorii distincte de respondenți: elevi din ciclul primar (8-11 ani) și gimnazial (12-15 ani), liceeni (14-19 ani), studenți (18-25 ani), părinți și respectiv profesori din domenii umaniste. Chestionarul va urmări identificarea nevoilor comunității care pot fi adresate folosind instrumentele filosofiei practice (organizarea de ateliere de filosofie pentru copii și adolescenți, organizarea de ateliere pentru părinți, organizarea de training-uri pentru profesori, workshop-uri de dezvoltare personală, cafenele filosofice, activități de consiliere-consultanță). Vom analiza acest chestionar și vom planifica atelierele online ca răspuns la aceste nevoi.
În a doua etapă vom organiza un eveniment online de celebrare a Zilei Internaționale a Filosofiei în care vom realiza împreună cu experți și colaboratori mai multe evenimente relevante pentru publicul clujean: un atelier destinat părinților (susținut de Liana Precup, specialistă în resurse umane și doctorandă în filosofie), un training pentru profesori (susținut de Mihaela Frunză și Iulia Grad, profesoare la UBB), un atelier în limba maghiară pentru părinți și profesori (susținut de Erzsebet Kerekes, profesoară la UBB), ateliere demonstrative de filosofie pentru copii și pentru adolescenți, un workshop despre consilierea filosofică (susținut de Sandu Frunză, profesor la UBB și consilier filosofic) precum și alte activități.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Perioada complicată prin care trecem ne provoacă pe fiecare cu întrebări care sunt în esenţa lor filosofice: este mai importantă siguranța tuturor sau libertățile individuale? Cum ne raportăm la reguli și la cei care nu le respectă, în special atunci când aceste acțiuni periclitează viața celor mai vulnerabili membri ai comunității? Cum învățăm să ne asumăm responsabilități individuale? Cum ne raportăm la riscuri și cum le gestionăm în fiecare zi? Practicile filosofice (organizarea de ateliere de filosofie pentru copii și adolescenți, organizarea de ateliere pentru părinți, organizarea de training-uri pentru profesori, workshop-uri de dezvoltare personală, cafenele filosofice, activități de consiliere-consultanță) au cunoscut un avânt remarcabil în multe țări, chiar dacă în România ele se află la început. Ne dorim să explorăm acest potențial și să le aducem în atenția comunității clujene. Studiile arată că nevoile la care răspund aceste practici sunt de auto-actualizare, recunoaștere socială, de apartenență. Cu ajutorul sondajului vom încerca să identificăm nevoile concrete și actuale ale comunității clujene, la care se poate răspunde din perspectiva practicilor filosofice.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Atelierele planificate se adresează atât elevilor din școlile clujene, cât și adulților din cadrul comunității clujene pe trei categorii de vârstă: de 8-12 ani, de 14-35 ani, dar și 35-59 de ani.
Dat fiind că problemele pe care le abordăm sunt comune tuturor acestor categorii de vârstă, este preferabil să le abordăm din perspectiva fiecărui grup în parte - respectiv al celor care sunt beneficiari ai sistemului educațional (elevi, studenți), sau care sunt părinți sau profesori ai acestora.
Noi ne propunem să ajungem la 100 de persoane cu această inițiativă, fiind vorba de o practică relativ nouă în România; în același timp, vom încerca să implicăm un număr mai mare de participanți, în funcție de interesul comunității.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Pentru promovarea inițiativei noastre în rândul comunității clujene, ne propunem să elaborăm o campanie cu ajutorul unui specialist în marketing online. Pe lângă soluțiile specifice pe care le vom identifica împreună pentru a atrage diverse categorii de public, vom folosi în permanență pagina de facebook Club de filosofie cu copiii care are, în acest moment, 1361 de urmăritori. De asemenea, pagina de Instagram @Clubdefilosofiepentrucopiii are 103 urmăritori. Pe lângă asta, vom folosi conturile personale ale tuturor membrilor proiectului. Adică, Persida Bec care are 1254 prieteni, Ariana Guga are 302 prieteni, 68 urmăritori, Iulia Medveschi are 899 prieteni, Livia Nicoleta are 862 prieteni, Delia Cocolea are 702 prieteni. Ne vor ajuta și colaboratorii noștri Mihaela Frunză (care are 1351 și 253 de urmăritori), Iulia Grad (851 prieteni), Liana Precup (1001 prieteni), Erzsebet Kerekes (966 prieteni). Vom posta noutăți despre proiectul nostru pe grupuri de facebook, cum ar fi: Filosofie pentru copii, Cluj Event City, Alege filosofia, CLUJ-cluburi pentru copii, Zona cărților pentru copii, Ce le citim copiilor, alte grupuri de FB destinate studenților și elevilor etc.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Un prim efect va fi informarea mai bună a clujenilor despre existența și rolul practicilor filosofice în soluționarea propriilor nevoi. Un alt efect pe care ne dorim să îl obținem este ca membrii comunității clujene să înceapă să utilizeze în mod activ resursele existente din domeniul filosofiei practice pentru împlinirea nevoilor proprii de auto-actualizare, recunoaștere socială sau de apartenență.
Înapoi la inițiative