UBB-istele
The Hidden Gems of Cluj-Napoca
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Am participat împreună în cadrul organizației de voluntariat OSUBB, activând pe departamentul de scriere de proiecte. Fiecare dintre noi studiază în cadrul unei facultăți din UBB.
Cât despre cum ne-am format, având experiență în cadrul departamentului am considerat că vom forma o echipa creativă și competentă după ce am fost informate cu privire la inițiativă.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Ne propunem să facem un mic ghid virtual, care să conțină locurile nevalorificate la potențial maxim din Cluj-Napoca, unde se pot desfășura activități non-formale diverse, dedicate tinerilor. Acest ghid va fi destinat studenților din anul I, dar și posibililor turiști care vor să descopere locuri unice în Cluj-Napoca. Platforma Instagram ne va servi drept suport pentru desfășurarea proiectului, prin instrumente sale. Promovarea Proiectului va avea loc și pe alte rețele de socializare(ex. Facebook, TikTok).
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Ca exemple concrete de activități dedicate grupului țintă, menționăm următoarele:
-> Organizarea unei activităţi de tip Treasure Hunt pe parcursul unei luni. În cadrul acestei vânători de comori, concurenţii vor descoperi locaţiile promovate de noi prin intermediul unor activităţi educative/interactive de genul provocărilor. În cazul imposibilității desfășurării activităților fizice în grupuri mai mari de 3-4 persoane, va fi transformat într-un concurs foto-video. La finalul lunii, în ambele cazuri, se vor acorda premii câștigătorilor.
-> În perioada de preimplementare, realizarea de activități scurte care au ca finalitate crearea unor videoclipuri demo(Sneak Peak-uri) pentru fiecare locație, în care să implicăm și potențialii concurenți. Ca exemple de activități, menționăm următoarele:
- Workshop „Basic drawings” -> în parteneriat cu studenții de la arte/arhitectură, pe ideea că oricine poate desena ceva destul de simplu, dar care să arate estetic, din tipologia „simple graphics”/„cartoons”.
- Workshop „Body Language” -> în parteneriat cu studenții de la teatru, abordează tema învățării non-formale, prin demonstații care fac referire la una dintre cele mai importante căi de comunicare, limbajul non-verbal; Locația sugerată: în curtea/grădina Facultății de Litere
- Workshop „Basics of Photography” -> în parteneriat cu studenții de la Design/TTV-Regie, abordează latura culturală din tema participativă; Locație sugerată: Casa Tranzit
- Workshop „Memory Techniques” -> în parteneriat cu studenții de la psihologie, pentru a contribui la dezvoltarea memoriei și încurajarea cunoașterii istoriei locale; Locație sugerată: Gradina Casei Matei(Matia Corvin)
-> În perioada de post implementare, la finalul lunii respective, pregătirea unui concept de durată al proiectului - posibilități de extindere a „ghidului”, prin cuprinderea altor locații care s-ar putea vizita în perioada post-pandemică -, prin care să se promoveze pe termen lung locațiile cu cel mai mare engagement din timpul Treasure Hunt-ului.
Iar ca desfășurător pentru activitatea noastră, ne-am structurat ideile astfel:
- Crearea paginilor de Instagram, Facebook & TikTok pentru inițiativă
- Realizarea unor mici demo-uri video(de tip Sneak Peak) pentru fiecare locație din Cluj-Napoca implicată în proiect
- Promovarea locațiilor prin intermediul unor activităților dedicate publicului ( spectacole în aer liber/ concerte/ reprezentații de dans/ mini-workshopuri etc.)
- Pregătirea unor seturi de provocări/idei de activități ce se pot desfășura în locațiile respective în grupuri mici/individual
- Alcătuirea regulamentului concursului, care să cuprindă condițiile de participare(realizarea de video-uri prin care să promoveze locațiile cu ajutorul provocărilor), precum și premiile
- Anunțarea unei activități de tip „TreasureHunt” online, care se va desfășura pe parcursul unei luni (ex: luna Octombrie), și stimularea participării prin posibilitatea de premiere la finalul Treasure hunt-ului
- Realizarea promovării inițiativei pe tot parcursul proiectului (15 septembrie - 15 noiembrie) pe toate platformele
- Premierea la finalul lunii respective
- Pregătirea conceptului de durată al proiectului(detaliat mai sus)
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Această inițiativă vine ca răspuns la lipsa diversității în promovarea locațiilor cu potențial pentru tineret din Cluj-Napoca, problemă ce se încadrează în tema activării mediului. Considerăm că această problemă afectează atât turismul la nivelul Clujului, cât și posibilitățile studenților de diversificare a cadrului în care își petrec timpul liber, într-un mod constructiv. De asemenea, prin activitățile pe care dorim să le organizăm în cadrul proiectului, vrem să abordăm și tema învățării prin încurajarea învățării non-formale, punând accent pe personalizarea și adaptarea workshopurilor pe grupuri de vârstă. Ultima latură pe care o vom aborda este cea participativă, prin încurajarea tinerilor spre voluntariat, spre cetățenia activă și spre descoperirea laturii culturale a Clujului.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Elevi, studenți & alți tineri interesați să își petreacă timpul liber într-un mod educativ, sau care sunt curioși în legătură cu temele abordate în workshop-urile menționate(fotografie, artă, cultură, șamd).
Cum doriți să promovați această inițiativă?
La capitolul promovare, dorim să ne folosim de facilitățile platformelor de social-media, enumerate mai jos:
- Instagram(Postări, Stories/Highlights, IGTV - periodice)
- Facebook(Postari, Stories, Evenimente)
- Tik Tok - clipuri de genul „Top 5 priveliști surprinzătoare din Cluj”/„5 locuri despre care nu ai auzit din Cluj”, șamd.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Cel puțin 40 de persoane vor reuși să se familiarizeze mai bine cu viața socială & culturală din Cluj, prin vizitarea mai multor locații atrăgătoare și participarea la activități din sfera activării mediului, voluntariatului, educației non-formale, culturii etc.
Înapoi la inițiative