Inițiative
număr voturi
187
Polifriends
Debattle
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de oameni cu inițiativă, care vor să miște lucrurile din jurul lor. Suntem studenți care nu stau în banca lor. Ne-am întâlnit în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Fizic: Săli de festivități din cadrul Universității Tehnice, în funcție de disponibilitate; Online: Prin intermediul aplicațiilor de videoconferință (am simulat defsășurarea proiectului folosind aplicația Zoom)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Debattle este un proiect care își propune formarea actualei generații de studenți în privința gândirii critice și a capacității de argumentare. Gândirea critică este o competență cheie pe care sistemul educațional de România încearcă să o dezvolte, iar în acest context, un asemenea proiect este extrem de folositor pentru un student, viitor adult responsabil cu principii și ideologii corecte, juste, care pot aduce plus valoare societății viitoarei generații. Modul de desfășurare a proiectului este bazat pe dezbaterea academică de tip World Schools. Formatul dezbaterilor prevede trei vorbitori de fiecare echipă, cu doar două echipe într-o dezbatere. Aceste două echipe sunt numite formal Guvern și Opoziție. Discursurile se desfășoară alternativ între membrii celor două echipe, cu membrii Guvernului primii. După ce fiecare vorbitor a vorbit o dată, al doilea vorbitor al fiecarei tabere prezintă un discurs de răspuns (sumativ), cu discursul Opoziției primul și cel al Guvernului al doilea. Timpul maxim pentru discursurile normale este de 5 minute, iar pentru discursurile sumative de 3 minute. În timpul discursurilor obișnuite membrii echipei adverse pot cere dreptul la intervenții celui care susține discursul. Nu se pot adresa intervenții în timpul discursurilor sumative. Modul în care este semnalată scurgerea timpului este la libera alegere a gazdei. Modul în care coechipierii își semnalează între ei trecerea timpului este conform preferințelor membrilor echipei, atâta timp cât semnalele sunt discrete și nu îi deranjează pe ceilalți. În această edițoe ne propunem ca proiectul să ia forma unui turneu eliminatoriu, cu 8 echipe înscrise și 7 meciuri, ultimul având titlul de finală a dezbaterilor. Moțiunile dezbaterilor vor proveni dintr-o gamă diversă de teme, forțând studenții universității noastre să intre în contact cu subiecte diverse ce privesc și alte domenii, nu doar domeniul tehnic.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Programul de mentorat - activitate continuă ce presupune întâlniri și discuții constant cu membrii echipei mentorate (fiecare echipa are un mentor); Trainingul de dezbateri academice - susținut de un jucător profesionist, pentru toți participanții proiectului; Meciuri demonstrative - cu rolul de a ilustra participanților ce presupune un meci formal de debate; Sesiunea de feedback - primit de participanți din partea juraților; Premierea participanților;
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
„Debattle” este un proiect de maximă importanță pentru studenți, având în vedere faptul că este un mijloc excelent prin care studenții își pot dezvolta mai multe aptitudini pe care sistemul nostru educațional nu are capacitatea de a le dezvolta. Gândirea critică și capacitatea de a vorbi în public sunt două aspecte cheie pe care comunitățile occidentale pun preț, dar viziunea îngustă a decidenților din sistemul nostru ne împiedică să ne apropiem doar prin educația de stat de cerințele acestor comunități, care, implicit, dictează cerințele așteptate de angajator pe piața muncii. Mai mult, studenții se dezvoltă personal, proiectul contribuind la dezvoltarea capacității de vorbire în public și de argumentare. Astfel, tinerii vor putea să își exprime concis și corect ideile și opiniile în cadrul dezbaterilor informale de grup, ajungându-se la decizii raționale, obiective și eficiente.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă al proiectului nostru este format din studenții clujeni, cu precădere cei din cadrul Universității Tehnice, care au nevoie de aceste competențe, și nu au un mediu favorabil dezvoltării acestora, dat fiind domeniul de studiu ales.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
În mediul online: Prin intermediul paginilor de facebook/instagram ale organizațiilor de studenți din Cluj-Napoca; Prin distribuirea evenimentului în grupurile de studenți și tineri de pe rețelele de socializare; Prin postări sponosorizate care te ajută să ajungi la un anumit grup de oameni (tineri 14-35, în cazul nostru); În mediul offline: Afișe și fluturașe în campusurile și căminele universitare; Spoturi radio în campusurile universitare; Afișe și fluturașe în facultăți;
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Dacă ne referim la efectul pe termen lung al proiectului, acela este de a forma adulți responsabili. Studenții vor deveni adulți, adulți care vor lua decizi ce pot influența comunitățile din care vor face parte. Prin formarea de care au parte în cadrul proiectului nostru, aceștia vor fi capabil să ia decizii corecte, a căror efecte asupra comunității să fie pozitive. Dacă ne referim la efectul pe termen scurt, acela este de a forma grupuri de tineri vocali, capabili să își exprime ideile și opiniile, capabili să dezbată în mod critic aspecte vitale ale comunității din care fac parte.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Transilvania IT Cluster
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare